Polisen varnar för oseriösa hantverkare i Värmdö

Kringresande hantverkare från andra EU-länder är ett återkommande inslag i Stockholm varje vår.

Nu har de kommit till Värmdö.

Polisen har den senaste veckan fått ta emot samtal från boende i Gustavsberg och Stavsnäs med omnejd som har fått besök av, vad de anser är, oseriösa hantverkare.

Enligt polisen ska de kringresande vara från England eller Irland och jobba med bland annat asfaltläggning. Värmdöpolisen har tidigare vårar fått in klagomål om dåligt utförda arbeten gjorda av turnerande hantverkare från just England och Irland.

– Föregående år har det hänt att de har börjat riva fasader och plocka ner takpannor som det inte har varit något fel på. Sedan säger man till husägaren att saker är trasiga och att de måste betala för att få det lagat. Och det har kostat massor. De smyger alltså in jobb som man inte har beställt, säger Magnus Mohlin, kommunpolis i Värmdö.

Han vill dock poängtera att inget brott ska ha begåtts i Värmdö.

– Ingen har gjort en anmälan om bedrägeri eller fusk. Det här handlar om säsongsarbetare och vissa gör säkert ett jättebra jobb. Det behöver inte vara bluff och båg. Däremot får man som kund inte samma garantier om något skulle bli fel som när man anställer en svensketablerad firma, säger Magnus Mohlin.

Hans tips till den som vill anlita någon av hantverkarna är att alltid be om referenser.

– Fråga gärna om de har varit någon annanstans i området och hör med dem om de är nöjda. Kolla också att de har F-skattesedel. Det är alltid bra att göra, oavsett vilken hantverkare man anlitar, säger Magnus Mohlin.