ANNONS

Polisen varnar för piratkopierade smuggelcigaretter

Gömman fanns i ett utrymme bakom den här dörren, försedd med färgglada planscher.
Gömman fanns i ett utrymme bakom den här dörren, försedd med färgglada planscher.
Piratkopierade cigaretter.
Piratkopierade cigaretter.
Hyllor fullpackade med smuggelcigaretter.
Hyllor fullpackade med smuggelcigaretter.
Rök inte piratkopierade cigaretter. Uppmaningen kommer från polisen efter jättebeslaget av 16 000 smuggelcigaretter i en butik i Skärholmens stadsdel.

– De är ännu farligare för hälsan än vanliga cigaretter, säger kommunpolisen Mikael Sundberg.
ANNONS

Bakom en lönndörr i en butik i Skärholmens förvarade butiksägaren 16 000 olagligt insmugglade cigaretter. Men i onsdags förra veckan fick den brottsliga verksamheten ett tvärt slut, när stadsdelen och lokalpolisen var ute på sin årliga tillsyn av butiker som säljer öl och tobak. Polisen upptäckte lönndörren, hittade cigaretterna och tog dem i beslag. Många av dem var piratkopior av vanliga cigarettmärken. Nu vill polisen varna för dem.

– De är ännu farligare än vanliga cigaretter. Halterna av cancerframkallande ämnen kan vara mycket högre, både i tobaken och i filtret. Filtret kan dessutom vara av sämre kvalitet, så att man får i sig mer av de farliga ämnena när man säger, säger kommunpolisen Mikael Sundberg, vid Skärholmspolisen.

Han var med vid tillslaget, då butiksägaren och två anställda greps. Samtidigt togs de 16 000 cigaretterna och fyra kilo råtobak i beslag. Senare gjorde polisen husrannsakan i tre bostäder och fann ytterligare bevis för den olagliga verksamheten.

– Den har pågått länge och varit systematisk. Jag har sällan varit med om ett så här stort beslag, säger Mikael Sundberg.

De insmugglade cigaretterna kom från öststatsländer och från länder i Afrika. Att många av dem var piratkopior upptäckte polisen snabbt.

– Det syns på hur paketen är ihoplimmade och på andra detaljer, till exempel felaktiga typsnitt och felstavade ord, säger Mikael Sundberg.

Enligt honom har många av dem som köpt cigaretter i butiken varit medvetna om att det rört sig om piratkopior, eftersom de var så billiga. Däremot är det inte säkert att de varit medvetna om riskerna med att röka dem, påpekar han.

– Det är ju bland annat därför vi gör den här tillsynen. Vi tänker på människors hälsa, och här är det inte minst ungdomars hälsa som sätts på spel. En annan aspekt är att piratkopierade cigaretter ofta tillverkas på ett moraliskt förkastligt sätt. Fattiga människor, även barn, kan slita hela agarna i fabrikerna där de tillverkas, säger Mikael Sundberg.

Skärholmspolisen har överlämnat hela ärendet till Ekobrottsmyndigheten, eftersom det innehåller ekonomisk brottslighet. Brottsrubriceringarna är fyra: brott mot tobakslagen, brott mot varusmugglingslagen, brott mot lagen om punktskattepliktiga varor och grovt bokföringsbrott.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.