Polisen varnar för tjuvarnas nya knep

”Om du ser någon skum okänd person som rör sig på en tomt – ring 112 så kommer vi direkt”, säger Per-Inge Akterin, närpolischef i Danderyd.
”Om du ser någon skum okänd person som rör sig på en tomt – ring 112 så kommer vi direkt”, säger Per-Inge Akterin, närpolischef i Danderyd.
Stenar på soptunnelock, och föremål utanför ytterdörrarna. Inbrottstjuvarna har börjat märka ut villor i Danderyd för att se om någon är hemma.

Och än så länge verkar det fungera – inbrotten har ökat lavinartat.

En inbrottsvåg har slagit till med full kraft i semestertidens Danderyd. Tjuvarna passar nämligen på när ingen är hemma – under en tvåveckorsperiod under slutet av juli kom hela 21 Danderydshushåll hem och insåg att de haft inbrott. Nu patrullerar radiobilar gatorna om nätterna i ett försök att komma till bukt med problemet.

– Vi har haft minst ett inbrott om dagen den senaste tiden. Inbrotten brukar visserligen öka på sommaren, men i år är det fler än vanligt, säger Per-Inge Akterin, närpolischef i Danderyd.

Men i år är tjuvarnas taktik annorlunda. De har på olika sätt börjat markera vilka av Danderydsvillorna som för tillfället är obebodda.

– De lägger en sten på soptunnelocket eller ett föremål utanför dörren. Om ingen lyft på soptunnelocket eller öppnat ytterdörren, och sakerna alltså ligger kvar efter ett par dagar, kan tjuvarna anta att ingen är hemma, säger Per-­Inge Akterin, som misstänker att en liga ligger bakom det fula knepet.

Många av sommarinbrotten har skett på liknande sätt: en stege ställs mot husväggen så tjuvarna kan bryta sig in via ett fönster på övervåningen om natten.

– Många larmar av någon anledning bara på undervåningen, de tänker väl att det är den vägen tjuven tar sig in. På övervåningen är det ofta olarmat. Tjuvarna verkar ha lärt sig det, för de rör sig ofta bara på övervåningen, säger Per-Inge Akterin.

Inbrotten är just nu så pass många att han råder alla som åker bort att skaffa bankfack där värdefulla saker kan stoppas undan.

– Att gömma till exempel oersättliga smycken i garderoben funkar inte. Det är första platsen de letar på.

Sandra Lindegren, stationsbefäl vid Täbypolisen, misstänker att det kommer att komma en andra våg av inbrottsanmälningar i Danderyd framåt augusti.

– Många inbrott upptäcks inte förrän semestern är slut, så i augusti kommer det nog uppdagas en hel del inbrott.

Men det finns några sätt att skydda sig på, tipsar Per-Inge ­Akterin.

– Ha larm på övervåningen också. Grannsamverkan är alltid bra. Ha någon som kommer och vattnar dina blommor om du åker i väg. Och om du ser något misstänkt, som någon skum okänd person som rör sig på en tomt – ring 112, inte 114 14, så kommer vi direkt.

Fakta

Semestertid är inbrottens tid

Semestertid blir mer och mer synonymt med inbrottstid i Danderyd. För även om ökningen är extra stor i år så har sommarinbrotten i Danderyd ökat stadigt de senaste åren.

Mellan april och juni i år anmäldes 65 bostadsinbrott.

Året innan var antalet 33, och för fem år sedan, 2009, var antalet 19 under samma period.

Förra måndagen var antalet anmälda inbrott i Danderyd ­under 2014 uppe i 126 stycken.

Källa: Brottsförebyggande rådet