Polisen varnar för våg av bilinbrott

Tjuvarna såg verktyg ligga i bilen och slog sönder Johan Rosells bilruta med en sten som de tog från hans tomt.
Tjuvarna såg verktyg ligga i bilen och slog sönder Johan Rosells bilruta med en sten som de tog från hans tomt.
De senaste veckorna har det varit betydligt fler bilinbrott än normalt i Bromma.

Nu varnar polisen för att inbrottsvågen kan spridas till Spånga.

– Det gäller att vara observant, säger Daniel Goldman vid polisen.

När Johan Rosell från Bromma kom hem förra lördagen såg han glassplitter ligga runt sin bil. Tjuvar hade krossat ena rutan med stenar som Johan själv lämnat på trottoaren eftersom han höll på att lägga en liten stig på tomten.

– Man blir förbannad. Dels för att de förstör, men också för att det är så mycket runtomkring som ska fixas, säger Johan Rosell.

Tjuvarna fick med sig verktyg och några cd-skivor, men det mest besvärliga är att behöva laga rutan och betala självrisken på 2 000 kronor, tycker Johan Rosell.

– Hade det legat en dator framme, eller en plånbok hade man förstått varför de bröt sig in. Nu känns det mest som att de vill djävlas. Eller så är det som polisen sa till mig: de kanske skulle använda verktygen till andra inbrott.

Han är inte helt ovan vid inbrott i bilar. Senast för sex månader sedan bevittnade han hur en man bröt sig in i grannens bil, men tjuven hann undan.

Bromma är extra hårt drabbat just nu berättar Daniel Godman, förundersökningsledare vid närpolisen.

– På två veckorna har vi fått in 22 anmälningar. Det är långt över det normala och jag tycker bilägare ska vara uppmärksamma på vad de lämnar kvar i bilen.

Daniel Godman säger att det räcker med att en tom datorväska syns för att tjuven ska tycka att det är värt att chansa. De flesta anmälningarna rör nämligen spontana inbrott – när tjuvarna ser något i en bil och bestämmer sig på plats för att göra ett inbrott.

– Är man ute efter något mer specifikt brukar inbrotten vara mer raffinerade. De flesta fall vi sett på sistone har varit just någon som krossat glaset för att ta sig in.

Bilinbrotten skapar stora problem. Kostnaderna för de drabbade kan många gånger skena i väg.

– Vi på polisen får en massa brottsoffer, försäkringsbolagen får en mängd ärenden och kostnader som gör att de måste höja sina premier. De drabbade får dels betala självrisken och nästa gång blir försäkringen dyrare, säger Daniel Godman.

Statistik från polisen visar också att bilinbrotten går i cykler, det kan skilja sig från månad till månad och från år till år.

Förra året och året innan dess fick polisen i Bromma in över 700 anmälningar om inbrott i motorfordon, det var betydligt fler än åren dessförinnan. Hittills i år har snittet legat något lägre per månad.

I Spånga har antalet inbrott sjunkit markant sedan 2009 enligt polisens statistik. Trots det vill Ivan Erixon på Södra Järva närpolis höja ett varningens finger.

– Har det varit många bilinbrott i närliggande områden ska man alltid vara extra observant. Parkera på tomten, eller synligt så att tjuven alltid känner att det är någon som ser honom eller henne. Då undviker man också spontan skadegörelse, som sparkar och rispningar i lacken, säger han.

Stölder ur bilar är ofta mycket svåra att utreda för polisen. Det finns sällan spår efter tjuven eller vittnen som sett bilinbrottet och enligt Brottsförebyggade rådet det är bara fem procent av alla brott som klaras upp.

Ivan Erixon säger att polisen satsat hårt på att informera i Spånga, lagt lappar på bilar och liknande åtgärder.

– Men vi kan inte ta åt oss all ära. Det ser ut som att Spångaborna har lärt sig sin läxa från förr och tömmer sina bilar själva. Att någon gör inbrott i en tom bil är väldigt sällsynt nuförtiden.

Fakta

Myter om inbrott

Myt: Vissa mindre saker går bra att lämna synligt, som cigaretter, solglasögon eller kläder.Sant: För en desperat tjuv kan det räcka med sådana föremål.

Myt: Det är bäst att dra för insynsskyddet i bakluckan. Sant: Det kan snarare signalera att ”här försöker bilägaren dölja något.”

Myt: Det är mest nya bilar som drabbas.

Sant: Det är lättare att ta sig in i en gammal bli utan nyckel, och de saknar oftare larm. Källa: Stöldskyddsföreningen