ANNONS

Polisen varnar för mer våld efter friande dom

Poliskommissarien gunnar appelgren om den friande domen i gängmordet i Mariehäll
Poliskommissarien Gunnar Appelgren tror att den friande domen öppnar för upptrappat våld.
Gunnar Appelgren, poliskommissarie.
Gunnar Appelgren, poliskommissarie.
dödsskjutning
Ljus efter den döde gängledaren som sköts i november 2017 i Mariehäll.
Hovrätten friade samtliga av de inblandade i mordet på den 28-årige gängledaren för det så kallade Bredängsnätverket.
Men polisen är övertygad om att det rör sig om en gänguppgörelse och befarar nu att frikännandet kommer leda till upptrappat våld och hämndaktioner.
ANNONS

Tidigare i år dömdes två av de totalt sju inblandade männen i mordet på en 28-årig ledare för ett kriminellt nätverk i Söderort kallat Bredängsnätverket.

Polis och åklagare misstänker att samtliga tillhör ett annat nätverk i Östberga och att mordet var en hämndaktion i en flerårig gängkonflikt mellan de två nätverken.

Men domarna överklagades till hovrätten som bedömde att bevisningen inte var stark nog och ändrade tingsrättens dom. De båda männen som tidigare dömts för mord respektive medhjälp till mord släpptes därför på fri fot.

Öppnar för nya hämndaktioner

Något som oroar polisen eftersom de är övertygade om att de har rätt.

– Vi har en eskalerande våldsspiral och motiverade gärningsmän. Nu när de är ute finns en uppenbar risk för vedergällning, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie vid Stockholmspolisen.

Hur reagerade du på den friande domen?

– Det var förvånande, jag tycker att det fanns bra bevisning. Jag har inte hunnit läsa domen i detalj, men utredarna kommer sätta sig ned mer åklagarna för att se om vi kunnat göra något annorlunda i vår utredning.

ANNONS

Nu när de är ute finns en uppenbar risk för vedergällning

Gunnar Appelgren, poliskommissarie

De boende drabbas värst

Gunnar Appelgren är inblandad i flera insatser mot den grovt organiserade brottsligheten i Stockholm och han tror att den nuvarande situationen kommer påverka polisens arbete.

– Det är stressande på många sätt eftersom vi försöker komma till bukt med de gängrelaterade problemen runt om i regionen. Men mest frustrerande är det för medborgarna i de områdena, säger han.

Men även om riskerna för mer våld och nya hämndaktioner ökat tror han däremot inte att den friande domen gör att fler gäng blossar upp nu när det ser ut som att det går att komma undan med mord.

– Nej, det är inte så dessa personer motiveras. De lever i en verklighet med ständigt dödshot mot sig själva och är redo att döda för att överleva, säger Gunnar Appelgren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.