Polisen varnar: fyra inbrott om dagen

Tjuvarna slår till mot nästan fyra bostäder om dagen i söderort. Och enligt polisen är mörkertalet stort.

– Många är på semester och har inte kunnat anmäla inbrott för att de inte har upptäckt det än, säger Erik Asplund, kriminalinspektör på Söderortspolisen.

Söderort har drabbats av många inbrott den senaste tiden. Mellan den 1 och 27 juli har tjuvar slagit till på 105 adresser och enligt polisen lär fler anmälningar ramla in efter att folk har kommit hem från semestern.

Normalt sett är det de mörka månaderna som är tjuvarnas högtid, men i sommar har det varit ovanligt många inbrott.

– Helt klart är att det brukar vara lugnare på sommaren, men i sommar har det varit en ökning, säger Erik Asplund.

Var i söderort tjuvarna rör sig går i vågor. I början av juli ökade antalet inbrott i Globen- och Älvsjöområdet, men på senare tid är det Farsta lokalpolisområde som har varit mest utsatt.

Övervägande har det handlat om lägenhetsinbrott. Mellan den 1 och 27 juni har tjuvar lyckats ta sig in i 57 lägenheter. I 13 fall har de försökt men inte kommit in eller blivit avbrutna. Samtidigt har det begåtts 27 fullbordade villainbrott och åtta misslyckade försök.

Främst är det lägenheter som ligger på översta våningen som har haft inbrott. I flera fall har tjuvar gjort så kallade dubbelinbrott, att man bryter upp två dörrar samtidigt. Godset har mestadels varit laptops och smycken.

Nu uppmanar polisen till vaksamhet.

– Titta på beteendet på personer området där du bor. Hör de hemma där? Har du sett dem tidigare? Man kanske har lite koll på vilka som rör sig i trakten. Om det är några mystiska beteenden så ring polisen, säger Erik Asplund.

Han säger att polisens största chans till att kunna gripa en inbrottstjuv är om det sker på bar gärning.

– Vi behöver allmänhetens ögon för att kunna ta de här personerna. Det är ett brott som är väldigt svårt att bevaka, det är så stora områden, inbrott handlar ju om alla bostäder, säger han.