ANNONS

Polisen varnar: lås fast era stegar

Tjuven försöker alltid ligga ett steg före. Nu varnar polisen i Österåker för att låta stegar hänga olåsta utomhus.
ANNONS

Natten till den 14 oktober i vaknade en man och hans sambo i Tallsättra av ett skrapade ljud på sovrumsfönstret. Mannen misstänker att det rör sig om ett djur, men de kliver upp, tänder belysningen och skrapljudet upphör. Han hör då snabba steg röra sig på altanen. De ser även att deras stege ligger slängd på gräsmattan. De undersöker huset och konstaterar att ingenting blivit stulet.

– Dagen efter kunde man se små brytmärken längs fönstret, säger Barbro Lundin, polisinspektör i Österåker.

Tjuvarna hade trott att ingen varit hemma och blivit skrämda av att belysningen plötsligt tändes.

– De gjorde en felberäkning. Det är sällan tjuvar går in i ett hus om de tror att någon är hemma.

Barbro Lundin säger att personerna väldigt sällan är farliga utan att de nästan alltid väljer att fly om de råkar träffa på någon under ett inbrott.

– De kostar mer att stanna än att fly. De vill inte åka fast, de är också sällan narkotikapåverkade för då skulle de inte klara av att utföra inbrotten.

Under samma period och i samma område fullbordas ett inbrott, men det upptäcks först några dagar senare när familjen kommer hem till ett uppbrutet fönster. Polisen vill nu gå ut och varna för att låta stegar ligga lösa och bli ett inbrottsredskap. Tjuvarna väljer nämligen undangömda fönster för att ta sig in vid gavlar och vid källare. Tjuvar lär sig också att inbrottslarmet ibland bara går igång vid rörelse på nedervåningen.

– Skruva även fast fönster som inte används. Det är det billigaste alternativet om man inte vill köpa fönsterlås. Det handlar om att bli bortvald, se tjuven att ett fönsterlås eller brytskydd är installerat så struntar dem ofta i det eftersom det tar längre tid, säger Barbro Lundin.

Hon uppmanar samtidigt att man inte ska dra sig för att ringa 112 om man misstänker att ett brott håller på att begås eller har begåtts.

ANNONS