Polisen varnar: Lås fast stegarna

Medan paret i huset sov letade tjuvarna upp värdesakerna.

De tog sig upp på balkongen och in genom ett fönster på övervåningen mitt i natten.

I juni inträffade också två andra fall där tjuvar klättrat in.

På morgonen upptäckte hon att något inte stämde. Kvinnan som bor i ett hus i Stuvsta hade dessförinnan börjat utföra sina morgonbestyr. Sedan hittade hon en öppen altandörr.

– Jag tänkte att våra barn som varit på besök kanske glömt stänga, säger hon.

Men när hon satte sig i soffan upptäckte hon att även hennes surfplatta var borta. Hon ringde upp sin son och undrade om han skojat. Men det hade han inte.

Då rusade Stuvstabon upp och insåg att de haft inbrott. Även från andra ställen hade värdesaker försvunnit på natten när de sov.

På övervåningen finns ett fönster som paret brukar ha på glänt på natten. Det var här som tjuvarna tagit sig in genom att klättra över från garagetaket och in på balkongen. Sedan in genom fönstret där de lyckades få upp haken.

– Jag såg att blomman som står i fönstret inte var på plats där, säger kvinnan.

Polisen uppmanar allmänheten att tänka på att säkra även övervåningen.

– Folk brukar ha sämre skydd på övervåningen. Sätt lås på fönstren, eller skruva igen dem du aldrig öppnar. Men glöm inte att behålla utrymningsvägar i alla rum om det börjar brinna, säger Anna Schelin på Huddingepolisen.

Under juni inträffade två andra inbrott i Huddinge kommun där tjuvarna siktade på övervåningen, i dessa fall genom att använda sig av stege.

I ett fall använde tjuvarna grannens stege innan de klättrade upp. Polisen rubricerar händelsen som inbrottsförsök. Folk sov i rummet där stegen kommit upp och tjuvarna försvann förmodligen av den anledningen.

– Ha lås på stegarna, kanske ett bygellås för cykel, det gör det besvärligare för tjuven, säger Anna Schelin.

Paret i Stuvsta har haft svårt att sova efter inbrottet.

– Det känns som att tryggheten försvann, säger kvinnan.

De är omskakade när de berättar hur folk rört sig i deras hus och till och med plockat lite mat. Mannen berättar hur polisens tekniker hittat stora skoavtryck i deras sovrum. Paret är förvånade över att de inte vaknat. De berättar att de sover ytligt.

– Jag tror att de använt sig av gas för att hålla oss sovande, säger mannen.

Polisen berättar att de inte har något belägg för att tjuvarna använt gas. Den tekniska undersökningen skedde dock först mer än ett dygn senare.

– Och då skulle väl gasen vara borta. Men vi har aldrig haft något sådant fall på Södertörn och jag har heller inte hört talas om det från övriga Sverige, säger Christer Hanser, chef på den grupp inom polisen som utreder inbrott.

Efter flera inbrott varnar polisen i Huddinge för att ha stegar framme som tjuvarna kan använda sig av. Huset på bilden har inte med de anmälda inbrotten att göra.

Fakta

Färre inbrott hittills i år

Det har varit 129 inbrott eller försök till inbrott i Huddinge kommun 1 januari-30 juni i år.

Samma period 2014 fick polisen 153 anmälningar.

Enligt polisen använder tjuvarna stege för att ta sig in på övervåningen vid 1-3 fall i månaden i snitt.

Källa: Polisen