ANNONS

Polisen varnar för fräckt knep: Känn på bildörren

Bilinbrott med hjälp av störsändare ökar i julhandeln.
Bilinbrott med hjälp av störsändare ökar i julhandeln.
Bilinbrott med hjälp av så kallade störsändare – en manick som slår ut signalen från bilnyckeln – ökar i julhandeln och polisen går nu ut med en varning till Nackabor: "Var uppmärksam när du låser din bildörr".
ANNONS

Polisen Nacka/Värmdö gick i veckan ut med en varning på Facebook rörande bilinbrott med hjälp av störsändare och meddelar att flera fall har ägt rum vid Sickla köpkvarter under veckan.

”Var uppmärksam när du låser din bildörr. Lås med nyckel och känn på handtaget att bilen blev låst”, skriver de i inlägget som hittills har delats över 500 gånger.

Störsändare är en manick som gör att signalen från den elektroniska bilnyckeln slås ut. Den drabbade tror att bilen är låst – och sedan är det fritt fram för tjuven att länsa den på värdesaker.

– Det handlar om att det sänds ut en frekvens som är samma som den från bilnyckel. Tjuvarna observerar när du låser din bil och trycker samtidigt på fjärrkontrollen och så lämnas bilen olåst, säger kommunpolis Magnus Mohlin.

Ökad närvaro vid köpcentrum

I Nacka har det under december månad hittills kommit in elva anmälningar gällande bilinbrott, men det är oklart vilka av dessa som är relaterade till störsändare och vilka som beror på olåsta bilar eller krossade rutor.

Störsändare är inte heller något nytt fenomen men Magnus Mohlin menar att det ofta sker en ökning av användandet i samband med julhandeln.

Polisen satsar nu på extra närvaro vid köpcentrumen – delvis för att förhindra bilinbrott – men tjuvar som använder sig av just den här metoden är många gånger inte helt enkla att få fast.

– Det är svårt då man inte alltid kan veta att det faktiskt inte är ägaren som går in i bilen.

Har du några tips på hur man undviker att bli drabbad?

ANNONS

– Kontrollera att bildörrarna är låsta och förlita dig inte enbart på det elektroniska larmet. Ha inte något stöldbegärligt synligt i bilen. Det ska man aldrig ha, för även om det inte rör sig om störsändare kan det resultera i att man i stället får bilrutorna sönderslagna. Lägg en filt över eller liknande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.