ANNONS

Polisen varnar för telefonbedragare

Frida Törnvall varnar för telefonbedragare som vill kolla brandsäkerhet i hemmet.
Frida Törnvall varnar för telefonbedragare som vill kolla brandsäkerhet i hemmet.
Nu varnar polisen för bedragare som vill kolla brandsäkerheten i ditt hem.
– Tillvägagångsättet varierar men det är inte ovanligt med bedragare som hör av sig över telefon. Det är särskilt äldre som drabbas.
ANNONS

Polisen i Järfälla och Upplands-Bro gick ut med en varning för bedragare på Facebook under måndagen. En person ska ha fått ett telefonsamtal från en kvinna som ville kolla brandsäkerheten i hemmet.

Men när personen ställde motfrågor la personen plötsligt på luren.

– Det gör man inte om man ringer från en myndighet eller är någon form av tjänsteman, säger Frida Törnvall på polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Misstanken är att det här kan vara ett försök till stöld genom att en person anger ett falskt skäl för att ta sig in i bostaden för att stjäla kontanter eller värdesaker. Bedragare som kontaktar personer över telefon för att få tillgång till bostaden är inte ovanligt. Särskilt utsatta är äldre.

Polisens tips är att inte gå med på något eller släppa någon över tröskeln om du känner dig det minsta osäker.

– Ställ motfrågor och fråga om du kan återkomma till personen så hinner du fråga om råd. Får du panik så lägg på luren, säger Törnvall.

Polisen känner bara till att det ska ha varit ett fall där en person har blivit uppringd och anat oro men vet inte om någon har råkat ut för ett brott i samband med telefonsamtal om brandsäkerhet eller försök till brott.

– Det är nog ofta som man känner att man inte behöver höra av sig till polisen i sådana här fall då det bara handlar om ett försök.

Borde man höra av sig?

ANNONS

– Det tycker jag verkligen. Det är ett sätt för oss att få in information och sprida informationen till de som kan råka illa ut, säger Frida Törnvall.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.