Polisen varnar: Så tar sig tjuvarna in i din bil

Störsändare slår ut nycklar då slår tjuven till i Sollentuna.
Tjuvarna slår ut signalen från din bilnyckel – och bilen lämnas olåst.
Biltjuvarna som använder sig av störsändare är i farten igen. Det uppger polisen – som går ut med en varning på sin hemsida.
– Det är viktigt att man ser till att bilen verkligen är låst, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Danderyd.

Tjuvarna sitter oftast i en annan bil och ser när du parkerar. När du sedan lämnar bilen och försöker låsa den slår de ut signalen från din bilnyckeln med hjälp av en störsändare – och bilen lämnas i själva verket olåst. Sedan kan den lätt tömmas på värdesaker.

– Det har varit flera fall av det här, främst i nord. Det har säkert varit några enstaka fall i Mörby centrum också. Men det svåra är ju att veta om personer har blivit utsatta för en störsändare, eller helt enkelt bara glömt bort att låsa bilen, säger Stefan Dahlgren vid Danderydspolisen.

För att skydda sig mot den här typen av stölder är det, enligt polisen, viktigt att känna efter så att dörren verkligen är låst. Och inte blint lita på fjärrkontrollen. Man bör också tänka på att inte lämna värdesaker i bilen, om det inte finns något av värde finns det heller inget att stjäla. Speciellt hemnycklar är viktigt att vara försiktig med. Eftersom det är lätt att ta reda på var du bor riskerar man annars stölder i hemmet också.

– Man ska aldrig lämna värdesaker i bilen, men nu kan det vara bra att tänka på det lite extra. Speciellt att man inte har något som ligger synligt i bilen.