Min lokala hjälte

Polisen varnar: Vd-bedrägerier ökar

Under våren har vd-bedrägerier ökat i landet. Bedragaren utger sig för att vara en högt uppsatt person i företaget och ber sedan om att överföra pengar. I våras råkade KTH ut för ett bedrägeri som kostade dem en halv miljon kronor.

Under gårdagen meddelade Metro att Interpol tagit fast en man som lett ett internationellt bedrägerinätverk bestående av omkring 40 personer i flera länder. Nätverket ska ha lurat människor på över 500 miljoner svenska kronor.

– Hade du frågat mig igår om den här typen av brott skulle fortsätta hade jag sagt ja, men nu kanske vi får se en dipp i den här typen av bedrägerier i och med att Interpol tog fast den här mannen, säger Mattias Falkbåge, gruppchef vid polisens nationella bedrägericenter i Stockholm.

Under våren har så kallade vd-bedrägerier ökat i landet och polisen går nu ut och varnar företag. Den här typen av bedrägerier har skett i Sverige tidigare men från att vara några fåtal om året sker de nu allt oftare och i flera olika varianter. Polisen misstänker därför att det rör sig om flera olika kriminella aktörer. I maj lyckades bedragare lura Kungliga Tekniska Högskolan på en halv miljon kronor genom ett vd-bedrägeri.

– Vi för ingen statistik om var den här typen av brott sker, men för Stockholms räkning kan jag säga att det varje vecka kommer in ärenden gällande den här typen av bedrägerier, säger Mattias Falkbåge.

Bedrägeriet går ut på att en person antingen härmar eller lyckas hacka en vd:s eller en annan högt uppsatt persons e-postadress. Därefter skickas ett mejl till en annan person på företaget om att en stor summa pengar ska överföras till ett konto. Mejlen kommer ofta plötsligt och pengarna ska överföras snabbt.

– Det är viktigt att titta på mejlet och handlar det om en snabb överföring av pengar till ett nytt konto ska varningsklockorna ringa. Vissa mejl har dålig svenska och saknar bokstäverna å, ä och ö. Bedragaren kan också ha bytt ut en bokstav i mejladressen eller bytt ut toppdomänet till .com eller .nu exempelvis, säger Mattias Falkbåge

Han säger att den här typen av brott är svåra att utreda eftersom pengarna ofta försvinner utomlands. Han uppmanar företag att se över och följa sina rutiner gällande betalningar.