Polisen: ”Vi kör ganska hårt nu”

En man blev lurad och sedan rånad. Han lämnades här, på Tenstavägen.
Alla bilförare som passerade Tenstavägen kontrollerades förra tisdagen. Tre åkte dit för olovlig körning, men inga inbrottstjuvar greps den här gången.
Flera polishästar och ett stort antal poliser mötte den som passerade Tenstavägen på tisdagen förra veckan.

Insatsen var en del i arbetet mot bostadsinbrotten, där västerort är ett av landets värst drabbade områden.

Vid två kontroller, en vid varje sida av Tenstavägen, stoppas passerande bilister av uniformerad polis. Där får de blåsa i alkoholmätare, visa papper och i vissa fall även vägas.

– Vi var tvungna att väga bilen där, säger civilklädda insatschefen Fredrik Gårdare och pekar bort mot en tungt lastad skåpbil.

– Det här är en gemensam satsning mellan den civila och uniformerade polisen. Västerort har varit ett av Sveriges värst utsatta områden när det gäller bostads-inbrott, fortsätter han.

För även om insatsen i praktiken mest handlar om vanliga trafikbrott och alkoholtester är huvudmålet att störa inbrottstjuvarna.

– Vi har ett antal gäng i Tensta som sysslar med bostadsinbrott. Målsättningen är att plocka upp dem, i andra hand för vägtrafikbrott, säger Fredrik Gårdare.

Hur vet ni vilka som är inbrottstjuvar?

– Vi känner igen dem. Vi kan kolla efter stöldgods och vart de är på väg.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Tenstavägen vid lunchtid på tisdagen har insatsen pågått sedan klockan tio på morgonen. Ännu har ingen inbrottstjuv plockats upp men enligt Fredrik Gårdare betyder det inte att dagen har varit resultatlös.

– Som det ser ut just nu har det inte skett ett enda inbrott än i västerort det här dygnet. Det ligger normalt mellan fyra och tio.

Men glädjen varade inte länge. När Lokaltidningen Mitt i dagen efter insatsen ringer Lars Byström från den operativa avdelningen för hela Stockholm för att ta reda på resultatet av insatsen berättar han att det redan begåtts fem bostads- inbrott i västerort det senaste dygnet.

– Tyvärr sker det ganska många inbrott i västerort. Vi kör ganska hårt just nu. Insatsens fokus ligger på en del personer som bor just där och vi har tillsatt en hel del resurser från länet. Den här gången kontrollerade vi bilar. Syftet var att öka tryggheten för invånarna och störa de kriminellas verksamhet. Vi höll på i ett antal timmar och hade ett 60-tal poliser på plats, säger han.

Ingen inbrottstjuv greps under dagen och även förvånansvärt få trafikbrott anmäldes, berättar Lars Byström.

– Det blev ett ganska bra resultat. Vi utförde 1 058 utandningsprov och hittade ingen som körde rattfull. Vi tog tre olovliga körningar.

Det låter ganska lite?

– Det betyder att vi har en befolkning som följer lagar och bestämmelser. Det är glädjande.

Något som förmodligen förvånade en del förbipasserande var att det också var hästar på plats vid kontrollerna. Enligt Lars Byström ska hästarna fungera som något positivt snarare än något skrämmande.

– Vi brukar använda oss av rytteriet också. Det ska bli ett naturligt inslag. De flesta tycker om hästar.

Vad gjorde ni med hästarna?

– De red runt och fungerade lite kontaktsökande.

Även om man inte är kriminell kan det vara irriterande eller skrämmande att bli stoppad. Hur reagerade folk på att ni var där?

– Många boende i området uttryckte uppskattning över polisernas närvaro. Det är fördelen med trafikkontroller. Man får en hel del positiva reaktioner, säger Lars Byström.

Fakta

3,5 bostadsinbrott per dag i västerort

Under 2011 utfördes i snitt 3,5 bostadsinbrott per dag eller totalt 1 268 inbrott i västerort där stadsdelarna Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby samt Bromma ingår.

2002 var siffran 1,2 per dag.

Värst drabbat i västerort 2011 var Rinkeby-Kista med 348 bostadsinbrott.

I Spånga-Tensta genomfördes samma år 303 inbrott.

2010 sjönk inbrotten tillfälligt efter en riktad polisinsats. Nu satsar polisen åter på området.

Källa: BRÅ