Polisen vill att fler drabbade anmäler

I år har det skett flera blottningar vid Brommaplan. ”Det här drabbar oskyldiga människor och det krävs väldigt lite för att orsaka stor skada”, säger närpolischefen Tommy Stiernerlantz.
I år har det skett flera blottningar vid Brommaplan. ”Det här drabbar oskyldiga människor och det krävs väldigt lite för att orsaka stor skada”, säger närpolischefen Tommy Stiernerlantz.
Ninjan och bussmannen – flera blottare härjar i området runt Bromma­plan.

Bara under juli och augusti anmäldes nio fall. En kvinna berättar att hon blev ”vettskrämd” av en man utklädd till ninja.

Polisen uppmanar nu att alla som ser något att anmäla till polisen.

Hittills i år har det kommit in 15 anmälningar om blottning vid Brommaplan. Under hela 2014 var det bara 11 anmälningar. Enligt Tommy Stiernerlantz, närpolischef i Bromma, tyder­ signalementen på att det rör sig om tre olika gärningsmän – en svartklädd man i luva som uppträder som ninja, en rundlagd man i 50–60-årsåldern och en man i 30-årsåldern som onanerar på bussar.

– Oftast är det yngre kvinnor som drabbas, säger Tommy Stiernerlantz.

En av dem är en yngre kvinna­ som Lokaltidningen Mitt varit i kontakt med. Hon utsattes ut för ninjablottaren natten till lördagen den 25 juli då hon var på väg hem. Plötsligt dök mannen upp.

”Jag blev helt vettskrämd och minns bara att jag skrek att han skulle hålla sig borta från mig och sen började jag springa mot Bromma­plans tunnelbana”, skriver­ hon i ett mejl.

Kvinnan är fortfarande så uppskakad efter händelsen att hon helst undviker att prata om den.

– Det här drabbar oskyldiga människor och det krävs väldigt lite för att orsaka stor skada, säger­ närpolischefen Tommy Stiernerlantz.

Alla polispatruller i västerort har nu fått information om blottarna och det ingår i uppdraget att vara extra uppmärksamma.

Eftersom många vuxna inte anmäler­ tror polisen att mörkertalet är stort och vädjar nu om att fler ska anmäla. För att kunna utred­a och kartlägga de som gjort sig skyldiga till blottningarna behövs­ mängder av signalement.

– Det är ett sexualbrott och något vi ser allvarligt på, säger Frida Nordlöf, förundersökningsledare vid Brommapolisen.

För 15–20 år sedan fanns en tendens att bagatellisera blottare. Men modern forskning visar att människor som blottar sig inte alltid är så ofarliga som man tidigare­ trodde. Det säger Cecilia Kjellgren, forskare i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.

– Nu finns en problematisering där man vet att den som blottar sig kan utföra andra sexuella kränkningar parallellt och att det finns en risk för att han ska begå värre handlingar, säger hon.

Sommaren 2014 härjade en maskerad blottare på olika adresser i Årsta i södra Stockholm. Han hade en svart mask med hål för ögonen och jagade olika kvinnor.

– Det är intressant och inte omöjligt att det finns en koppling. Vi ska titta det här, säger Tommy Stiernerlantz.

Det är ett sexual­brott och det är något­ vi ser allvarligt på.Tommy stiernerlantz

Fakta

Så gör du om du möter en blottare

Larma polisen direkt genom att ringa 112.

Ta dig till en plats där det finns andra människor.

Var högljudd, skrik på hjälp.

Om du hinner och orkar, försök att se efter hur han ser ut.

Om situationen inte känns hotfull kan du lite diskret ta en bild med mobilkameran.

Källa: Polisen