ANNONS

Polisens ansikte utåt säger upp sig

Stor förlust. Björn Svensson slutar sin tjänst efter 35 år inom polisen. "Jag kommer att få göra det jag brinner för", säger han.
Stor förlust. Björn Svensson slutar sin tjänst efter 35 år inom polisen. "Jag kommer att få göra det jag brinner för", säger han.
För invånarna är han synonym med polisen och för verksamheten är han ansiktet utåt. Efter 30 år slutar Björn Svensson, lokalpolis i Upplands-Bro och Järfälla.

– Polisen har inte tid att jobba förebyggande - och det är ju det jag vill göra.
ANNONS

Reaktionerna blev enorma när Mitt i skrev om den kaosartade omorganisationen inom polisen. Facket larmade om flykt och poliser beskrev hur förundersökningar lades på hög.

Det är en av anledningarna till att polisen i Järfälla förlorar en av sina mest rutinerade medarbetare.

Björn Svensson, polis och brottsförebyggare sedan 80-talet, säger upp sig.

– Det råder kaos inom polisen. Verksamheten håller på att falla sönder, säger han.

Löftena inför omorganisationen lovade mycket – men få har infriats, menar han.

– Det såg så bra ut i början. Polisen skulle komma närmare medborgarna och jobba mer brottsförebyggande. Men så blev det inte, och det lär inte bli så inom en överskådlig framtid heller. Polisen har inte tid att jobba förebyggande – och det är ju det jag vill göra, säger han.

I juli hänger han av sig uniformen och lämnar lokalerna i Jakobsberg och Kungsängen. Från och med i höst jobbar han som trygghetssamordnare på kommunhuset i Upplands-Bro.

– Det känns jätteskönt. Nu kommer jag att få jobba med de frågor som jag brinner för. Jag kommer att fokusera på att samordna grannsamverkansgrupperna och ge mig ut i skolorna för att få föräldrar att engagera sig. Jag har många visioner.

Efter över 30 år i tjänsten känner han till varenda vrå i Upplands-Bro och Järfälla. Både buset och medborgarna kan hans namn – och för cheferna är han polisens ansikte utåt.

ANNONS

– Det är helt klart en förlust för oss. Björn är en medarbetare som brinner för samverkan och har med sina kontakter i civilsamhället nått ut med buskap och information på ett väldigt bra sätt. Han är ett känt ansikte och för många medborgare är han en representant för polisen, säger Jörgen Karlsson, polisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro.

Hur kommer det att påverka polisens arbete?

– Vi får en lucka som vi måste täcka. Samtidigt kommer vi att ha en fortsatt nära kontakt. Det här förbättrar våra möjligheter att jobba med trygghetsfrågor tillsammans med Upplands-Bro kommun och medborgarna. På det sättet är det en jättebonus.

Vem som ska ersätta Björn Svensson i Järfälla är inte klart.

– Vi har sedan tidigt i höstas tillsatt två kommunpoliser som jobbar nära med kommunerna, framförallt i trygghetsfrågor. Det finns också ett besked från rikspolischefen om att vi ska anställa områdespoliser. Min förhoppning är att de ska kunna anställas inom en ganska snar framtid, säger Jörgen Karlsson.

Björn Svensson har ett tydligt fokus – att skapa mer trygghet i Upplands-Bro. Och han sörjer inte inför avskedet.

– Det känns jättebra, jag kommer att få göra det jag brinner för och tror på – att göra Upplands-Bro till en tryggare plats.

Fakta

Läs Mitt i:s granskning av polisen

Polisen: ”Det är totalt kaos.”

Facket: ”Aldrig sett så många sluta.”

Polischef: ”Det kommer att ta tid.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.