Polisens besked: leta i närområdet

Polisen tror att det handlar om utländska ligor som stjäl bildelar i Stockholm. De rör sig mellan kommunerna i hela länet.
Polisen tror att det handlar om utländska ligor som stjäl bildelar i Stockholm. De rör sig mellan kommunerna i hela länet.
Polisen har ett nytt råd till personer som drabbas av bilinbrott: leta efter de stulna delarna i närliggande skogsområden.

Efter ett litet påsklov är bildelstjuvarna tillbaka. I måndags genomfördes fem nya inbrott i Täby. Nytt för den här gången var att de drabbade bilarna stod inne i ett garage.

– Det har inte hänt tidigare, vi brukar ju rekommendera bilägare att använda garage, säger närpolischef Jan Berlin.

Några tecken på att tjuvarna brutit sig in i garaget fanns dock inte. Troligtvis har de smitit in när dörren stått öppen. Det var ett stort garage med flera bilar, några privatgarage har ännu inte fått påhälsning av tjuvar. Att låsa in sin bil i det egna garaget är därför fortfarande det bästa sättet att skydda sig menar Jan Berlin.

Polisen driver sedan en tid tillbaka omfattande insatser för att få stopp på stölderna. Nattetid är man ute och spanar både civilt och uniformerat, och helikopter sätts ibland in för att spana från luften.

Att gripa någon är dock svårt. Tjuvarna gömmer ofta sitt byte någonstans i närheten av var de gjorde inbrottet, sedan hämtar de det i rusningstrafik. Därför har det ofta hänt att polisen träffat på misstänkta när de varit ute och spanat, men att de inte kunnat gripa dem då de inte har haft något stöldgods på sig.

– Om man har haft inbrott i sin bil kan man titta i närheten i skogspartier och liknande och se om man inte hittar det man saknar, gör man det ska man kontakta polisen, säger Jan Berlin.

Strax innan påsk lyckade polisen gripa två stycken tjuvar just genom att en del av stöldgodset hittades i ett skogsparti. Polisen väntade helt enkelt vid stöldgodset tills tjuvarna dök upp för att hämta det,

I Roslagskommunerna har man dock inte lyckats gripa någon än. För några veckor sedan fångades två tjuvar på video när de begick ett inbrott i Åkersberga. Men det gick inte att identifiera dem.

– I det fallet kunde man inte urskilja ansiktena, det kändes som att de visste att kameran var där. De stod med ryggen mot den och med huvor uppfällda, säger Jan Berlin.