ANNONS

Polisens beslag hos unga: Knark för en miljon

Enbart den beslagtagna cannabisen motsvarar minst 12 000 doser.
Enbart den beslagtagna cannabisen motsvarar minst 12 000 doser.
Under två månader har polisen satsat särskilt mot knarket bland unga i Danderyd, Täby, Vallentuna och Österåker. – Vi ser tecken på att den öppna droghandeln ökar och att ungdomar är väldigt liberala i sin syn på narkotika just nu, säger Magnus Bäckström, Täbypolisen.
ANNONS

Cirka 60 personer som rapporterats för knarkinnehav, varav de yngsta i lägre tonåren, ett par häktade och narkotikabeslag för en miljon kronor.

Det är en del av resultatet av polisens kraftsamling mot knark bland ungdomar i södra Roslagen under oktober och november.

Öppen handel med droger ökar

– I och med vår (läs: polisens) omorganisering för två år sedan tappade vi mycket av det brottsförebyggande arbetet. Det gjorde att arbetet mot narkotikan blev lidande, säger Magnus Bäckström, polisinspektör på ungdomsgruppen i Täby.

– Nu ser vi tecken på att den öppna droghandeln ökar. När vi pratar med ungdomar märker vi att det finns en väldigt liberal syn på narkotika just nu.

Ungdomar har en väldigt liberal syn på narkotika just nu

Polisen har under de två månaderna som gått slagit till mot knarkhandlare i Vallentuna, Täby, Danderyd och Österåker.

– Från Vaxholm får vi inte in lika mycket information, men visst finns det droger där också, fast inte lika öppet.

ANNONS

Kunder på Danderyds gymnasium

I Djursholm greps en 18-årig man som misstänks ha varit central i drogförsäljningen på Danderyds gymnasium. I Täby greps en annan 18-åring som sålt narkotika i sitt hem. Efteråt kunde poliser på plats se hur misstänkta kunder samlades utanför 18-åringens hem.

– Han hade köpare från Vaxholm, Täby, Åkersberga och från stan. Det var uppemot ett 15-tal personer som bara vankade av och an utanför och undrade vad som hänt.

I Vallentuna ertappades en 24-åring som haft täta besök av yngre killar med att ha en knarkgömma under några stenar i skogen.

Totalt omfattar polisens beslag drygt fyra kilo cannabis. Dessutom ”ganska mycket” ecstacy, kokain och amfetamin.

– Det är oroväckande, säger Magnus Bäckström.

Penisatrapper för att dölja missbruk

Bland de mer udda beslagen är fyra penisatrapper hos olika personer. Atrapperna används enligt polisen när man vill lämna drogfria urinprov på ungdomsmottagningar.

– De sätter dem innanför kallingarna och så har de en slang och en ”urinblåsa” i plast och lämnar kompisens urin i stället, säger Magnus Bäckström.

I Österåker sker droghandeln till stor del med unga kurirer på moped.

Vi hittar de som är 13-15 år och som kör runt och säljer narkotika

– I Åkersberga distribueras narkotika från grovt kriminella i högre led och de rekryterar ganska unga ungdomar. Vi hittar de som är 13-15 år och som kör runt på stulna mopeder och säljer narkotika.

Hur kommer ni att jobba vidare mot knarket i södra Roslagen ?

– Det är inte bestämt ännu, men jag ser ett stort behov. Det är roten till mycket ont, inte bara när det gäller ungdomarnas egna hälsa och deras familjer som får det jobbigt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.