Polisens dystra facit: Mördare går fria

Hökarängsmordet, ett av flera omskrivna lokala brott där polisen ännu inte har gripit en gärningsman.
Hökarängsmordet, ett av flera omskrivna lokala brott där polisen ännu inte har gripit en gärningsman.
Gärningsmännen bakom många av senaste årets mest omskrivna brott i Farstaområdet går fria. Det visar Mitt i Söderorts genomgång.
I flera av fallen har polisen varit nära – men inte nått ända fram.

Härjar en pyroman i Hökarängen? Rädslan spred sig i våras, efter sju likartade bränder i flerfamiljshus. Någon tände eld vid lägenhetsdörrar med hjälp av brännbar vätska och föremål instuckna i brevinkast.
Polisen såg snart ett mönster. I början av sommaren kom ett dna-svar som stärkte misstankarna mot en man i 40-årsåldern. När han nyligen togs för snatteri i en butik passade polisen på att förhöra honom om bränderna.
Men det som skulle bli polisens triumf, blev något helt annat. Mannen släpptes – och samtliga utredningar las ner.

skarmavbild-2016-10-04-kl-11-21-01
– Han är avförd från utredningen. Åklagaren har bedömt att bevisningen inte är tillräcklig, säger Anders Lindquist, brandutredare i Polisområde Syd.
De tekniska bevisen räckte alltså inte för att knyta mannen till bränderna. Polisen har ingen annan misstänkt.
– Men dyker det upp nya bevis är vi bara ett knapptryck från att ta upp utredningen igen, försäkrar Anders Lindquist.

Lukten av brandrök har tidvis legat tjock även över idylliska Hökarängens friluftsområde. Av de 83 campingstugorna i området vid Drevviken har nio stycken bränts ner mellan sommaren 2015 och sommaren 2016. Flera har fått mindre brandskador eller utsatts för skadegörelse.
– Det har varit en stor frustration. Många är rädda och vågar inte sova över i sina stugor, säger Titti Granbom, ordförande i föreningen.

skarmavbild-2016-10-04-kl-10-48-29
Polisen har periodvis bevakat området. Friluftsföreningen har också tipsat om ett tänkbart motiv och vem som kan ligga bakom. Trots det har polisen lagt ner utredningarna.
– De som bor i stugorna tror sig veta vem det är, men det krävs mer. Vi har inte lyckats säkra någon teknisk bevisning, säger Anders Lindquist.
Titti Granbom är minst sagt besviken.
– Vår mening är att det är rent ut sagt förjävligt. Hur svårt kan det vara?

En annan uppmärksammad brottsvåg är den serie av rån som skakade centrala Farsta i november 2015. På två helger rånades fyra personer brutalt av maskerade unga rånare i grupp. ”Jag skulle inte gå ensam där det är mörkt”, varnade utredaren Susanne Jansson på Farstapolisens ungdomsgrupp.

skarmavbild-2016-10-04-kl-10-52-37Samtidigt var budskapet att brotten var nära en lösning. Till skillnad från bränderna i campingområdet fanns både vittnen och teknisk bevisning.
Men när Mitt i ringer upp Susanne Jansson och frågar hur det gick, blir svaret:
– Det gick åt pipan. Vi lyckades få tag på en dator som gärningsmännen hållit i – men vi fick inga bra fingeravtryck och ingen dna. Vi hade flera fotokonfrontationer men de gav inte heller något.
– Vi troddde verkligen att vi skulle lyckas lösa det här. Men jag är glad att det i alla fall stannade vid fyra rån, säger Susanne Jansson.
Inte heller med de båda grövsta brotten – mordet på en 27-årig man i Farsta strand, och en 16-årig flicka i Hökarängen – har polisen nått ända fram. Farsta strands-mordet fick statusen cold case redan i juni – mindre än ett halvår efter att skotten föll på Nordmarksvägen.

skarmavbild-2016-10-04-kl-10-54-51
Åklagaren hävde då häktningen mot en 26-åring som suttit inlåst misstänkt för medhjälp till mord. Polisens utredning hade inte stärkt bevisen mot honom.
– Det kommer att krävas nya uppgifter för att vi ska jobba aktivt med fallet igen, konstaterade Mats Johansson, ansvarig utredare, besviket.

I fallet med Hökarängsmordet råder ingen brist på bevis, enligt polisen. En 38-årig man är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro.
– Vi har oerhört starka bevis. Skulle han ställas till svars i svensk domstol vågar jag lova att det blir en fällande dom, säger Manne Jönsson, chef för avdelningen grova brott i Polisområde Syd.
Här är problemet de två månader som förflöt mellan att flickan anmäldes försvunnen och hittades död. Mördaren tros under den tiden ha flytt landet.

skarmavbild-2016-10-04-kl-10-57-59
– Vi har en kontakt i det land där vi tror att han befinner sig och arbetar intensivt på att han ska gripas och utlämnas, säger Manne Jönsson.
Vad gjorde ni när flickan anmäldes försvunnen?
– Hon handlades som en av flera försvunna personer. Det anmäls försvunna i Polisområde Syd varje dag.

Fakta

Morden

Brott: Mord på en 27-årig man som sköts ner utanför ett bostadshus på Nordmarksvägen i Farsta strand.

När: 23 januari.

Utredningen: En 26-åring greps och häktades misstänkt för medhjälp till mord. Häktningen hävdes i juni. Trots mängder av förhör och fynd av föremål med koppling till mordet kunde han inte knytas till brottet.

Aktuell status: Utredningen är vilande, som ett cold case.

 

Brott: Mord på en 16-årig ensamkommande flicka som anmäldes försvunnen från ett boende i mars och hittades död i skogen av en hundägare i slutet av maj.

När: 17 mars-30 maj

Utredningen: Åklagaren tror att flickan mördades 17-18 mars. Hon anmäldes försvunnen 19 mars. En 38-årig man som kände flickan är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord (den starkare graden av misstanke). Polisen har en teori om var han befinner sig.

Aktuell status: Utredningen pågår.

Källa: Polisen
Fakta

Bränderna

Brott: Minst sju stycken anlagda bränder vid lägenhetsdörrar på Kontoristvägen, Lingvägen, Tisdagsvägen och Tobaksvägen.

När: 29 januari-29 mars i år.

Utredningen: Polisen har misstänkt en man med anknytning till personer på de brandhärjade adresserna. Dna-bevis mot samma man, som nyligen förhördes men nu är avförd från utredningen.

Aktuell status: Alla ärenden är nerlagda.

 

Brott: Minst 13 anlagda bränder i Hökarängens friluftsområde. Nio nerbrunna stugor, flera stugor brandskadade och utsatta för annan skadegörelse.

När: Juli 2015-juli 2016.
Utredningen: Även här har misstankar funnits mot en specifik man, men polisen saknar tekniska bevis.

Aktuell status: Alla ärenden är nerlagda.

Källa: Polisen
Fakta

Rånen

Brott: Fyra personrån kvälls- och nattetid i centrala Farsta – två fall Torsbygatan, ett i Farstagången och ett vid busstorget. Gärningsmännen beskrevs som tre-fem unga personer, maskerade vid tre av rånen.

När: 15-22 november 2015

Utredningen: Polisen hade vittnen och fingeravtryck men det gav inget.

Aktuell status: Alla ärenden är nerlagda.

Källa: Polisen