ANNONS

Han är polisens egen detektiv

Staffan Fougner är ny operativ brottsanalytiker i Sollentuna lokalpolisområde.
Staffan Fougner är ny operativ brottsanalytiker i Sollentuna lokalpolisområde.
Ett av de främsta verktygen är alla de anmälningar och vittnesmål som lämnas till polisen.
Ett av de främsta verktygen är alla de anmälningar och vittnesmål som lämnas till polisen.
När polisutredarna inte kommer längre betyder det inte att de nerlagda ärendena är helt döda. Sollentunapolisens nya operativa brottsanalytiker letar mönster och röda trådar som kan sätta stopp för ligor och framtida brott.
ANNONS

Staffan Fougner sticker ut i polishuset på Tingsvägen där kollegorna går runt i polisuniform. Själv går han ledigt klädd i t-shirt. Till skillnad från många andra poliser stoppar han nämligen brott från databaser på kontoret.

I september började han på den nya posten som operativ brottsanalytiker på Sollentunapolisen. När utredningarna inte kommer längre kan han komma in och plocka upp detaljer och se mönster mellan olika ärenden. Han är även en koppling mellan Sollentuna lokalpolisområde och världen genom kontakter med regionala, nationella och internationella brottssamordnare.

– Det är inte helt utkristalliserat vad en brottsanalytiker ska göra. Det är en del av den nya organisationen men arbetsuppgifterna bestäms av de lokala behoven, säger Staffan Fougner.

Tidigare privatdetektiv

Han har en bakgrund med olika polisjobb i Stockholm, bland annat som utredare och på bedrägeriroteln. Men han har också jobbat som säkerhetschef på ett företag och som privat utredare. Genom den egna firman ledde han utredningar på företag och myndigheter under nio års tid.

Men när han erbjöds tjänsten som brottsanalytiker valde han att för tredje gången bli polis i höstas.

– Det var detektiven i mig som lockades av att jobba med trender och ärenden där allt inte var färdigt – okända ärenden och en oklar bakgrund.

Mitt i fick kontakt med Staffan Fougner i december när han studerat ett stort antal anmälningar om bilbränder i Upplands Väsby. Det kom en fråga från kommunpolisen som undrade om det kunde handla om ungdomsgäng, något han snabbt kunde utesluta.

– Det fanns inga iakttagelser av ungdomar, däremot kunde jag se att det fanns en hel del tveksamheter hos vissa av bilägarna.

Kom takboxliga på spåren

Ett av de främsta verktygen är alla de anmälningar och vittnesmål som lämnas till polisen.

En annan fråga som han djupdykt i under hösten är stölder av takboxar som ökat kraftigt i norra Stockholm. De flesta anmälningarna hade lagts ner eftersom det kommit in för lite uppgifter för utredarna att gå på. Men när Staffan gick igenom fallen märkte han att det var en särskild registreringsskylt som förekom i flera ärenden.

– Det var en vit skåpbil som flera vittnen vid olika tillfällen reagerat på. Det var vittnen som sagt att de tyckte att den såg konstig ut eller att den stått parkerad länge med människor i men de tänkte nog inte mer på det.

När han slog på bilen i registret kunde den knytas till en bilmålvakt vilket ledde till slutsatsen att det rörde sig om internationella ligor.

– Då kunde vi sätta igång en kedja med regionala poliser, gränskontrollanter och baltiska motsvarigheter i hamnarna på andra sidan Östersjön. Nu har vi ögonen öppna på flera fronter.

Knyter tillvägagångsätt till gärningsmän

Men i rollen som brottsanalytiker ingår också att titta på pågående utredningar och specifika gärningspersoner. Det kan handla om att se i fall en misstänkt gärningsperson kan ha en koppling till flera brott.

– Genom att undersöka signalement eller tillvägagångssätt kan man ta reda på om flera ärenden kan hänga ihop. Även i ärenden med okända gärningsmän kan utredarna får mer att gå på när flera ärenden kan kopplas samman.

En av de största bitar i rollen som brottsanalytiker är det brottsförebyggande arbetet. Där är en viktig del just de små detaljerna och iakttagelser från allmänheten. Därför understryker han att det är viktigt att tipsa polisen på 114 14 och anmäla brott – även om utredningen läggs ner kan det vara viktig information för polisen.

– En del kanske är rädda för att bilägaren ska hamna i problem om man ringer och säger att en bil betett sig misstänkt. Men vi kallar inte in någon på förhör bara för att någon sätt en konstig bil, däremot kan uppgifterna komma till användning längre fram.

ANNONS