Polisens flaggförbud gemensamt hatobjekt inför dagens derby

Derby DIF AIK med flaggförbud
Fansen rasar över förbudet mot så kallade OH-flaggor på läktarna under derbyt.
Ett stekhett Stockholmsderby väntar i eftermiddag när Djurgården tar emot ärkerivalerna AIK på Tele2 Arena. Men de traditionellt så starka motsättningarna mellan klubbarnas fans överskuggas denna gång av ett gemensamt hatobjekt: polisens flaggförbud.

Det är som vanligt ett ovisst fotbollsderby som väntar när avsparken går klockan 15 idag.

Djurgården har efter en stark inledning av Allsvenskan börjat svikta en aning, och regerande svenska mästarna AIK har blandat och gett hittills. En poäng skiljer dem åt i serien i Djurgårdens favör, och lagen ligger på sjätte respektive nionde plats i den rekordjämna serien.

Erik Berg avstängd

Djurgården saknar sin mest namnkunnige spelare, mittbacken Erik Berg, som fick sitt tredje gula kort i matchen mot Helsingborg och nu är avstängd. Däremot är, till Djurgårdsfansens glädje, en annan mittback, Marcus Danielson, tillbaka i truppen efter att ha haft problem med en hjärnskakning. Om han spelar från start är dock oklart.

I AIK är Jack Lahne tillbaka i truppen efter skada.

Förbud mot OH-flaggor

Men det som fått mest uppmärksamhet i veckan är det förbud mot så kallade OH-flaggor (overhead-flaggor) som polisen har infört och som gäller under derbyt. Enligt polisen används flaggorna för att gömma sig under när man maskerar sig och tänder på otillåtna bengaler på läktarna. Däremot är andra tifoflaggor tillåtna.

Men beslutet har väckt stor ilska bland fansen som menar att polisen försöker förstöra en levande läktarkultur med orimligt hårda åtgärder, som dessutom är svåra att efterleva och därmed ganska verkningslösa.

Goitom kritisk

Även klubbarna och spelarna har uttryckt missnöje med polisens åtgärder.

– Det känns som att sakta men säkert dör stämningen ut i framtiden om det hela tiden kommer nya lagar och förbud, säger AIK:s lagkapten Henok Goitom till Expressen.