Polisens vädjan till föräldrarna: ”Håll koll på barnens mopeder”

Illustrationsbild.
Polisen vill att föräldrarna ska hålla koll på barnens mopeder.
"Ni förstör vår uppväxt" eller "Bra jobbat". Polisens jakt på 15-åringar med trimmade mopeder gör att invånarna i Järfälla och Upplands-Bro delas i två läger. De unga mot de vuxna.
– Vi vill att föräldrarna ska ta ansvar, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

”Som tranorna vid Hornborgarsjön”. Så beskriver kommunpolis Magnus Nilsson de trimmade mopederna som han menar är ett lika tydligt vårtecken.

– Det är ett tvådelat problem. Dels är det 15-åringar som i övrigt inte ställer till några som helst bekymmer som köper dyra mopeder och trimmar dem till motorcyklar. Dels är det personer som stjäl mopeder och kör runt som galningar, säger han.

I både Upplands-Bro och Järfälla har polisen sett samma problematik, som återkommer varje vår. Främst i Brunna och i Viksjö, där det bor många unga.

Delade meningar om polisen

På sociala medier har Magnus Nilsson märkt av att frågan om mopedtrimning delar upp invånarna. På Instagram, där de är mer och mer aktiva ser de att ungdomarna blir arga och skriver att polisen ”förstör deras uppväxt”, genom att jaga mopedister som trimmar. På polisens Facebook-sida är tonen helt annorlunda.

– Där märker vi att det är fler vuxna som följer oss och de tycker att det är bra att vi jobbar mot detta, säger Magnus Nilsson och lägger till:

– Vi är ju inte ute efter att skrämma livet ur 15-åringar genom att jaga dem, utan det är alltid en avvägning när vi följer efter misstänkta förare.

Föräldrars körkort kan ryka

Nu satsar polisen på att komma åt problemet genom att engagera föräldrarna. Mopederna som trimmas ägs i de allra flesta fall av en av föräldrarna – oftast pappan. Även de kan råka illa ut om deras barn åker fast.

– Vi brukar ringa föräldern som står som ägare till mopeden om vi misstänker att den är trimmad. Då säger vi att hans körkort kan dras in om han tillåter olovlig körning. Det är ett effektivt sätt att motverka trimning.

Men helst vill han att det inte ska gå så långt överhuvudtaget.

– Det är ju stora risker att köra trimmat. Det sker flera olyckor varje år. Det borde ligga i föräldrarnas intresse att inte låta sina barn köra trimmat, säger han.