ANNONS

Polisens löften till Östermalmsborna 2017

Fredrik Wallén.
Fredrik Wallén.
Arbete mot otrygga platser, förebygga inbrott och insatser för att minska på drogerna bland unga – det är vad polisen lovar inför 2017 på Östermalm.
ANNONS

– Droganvändningen bland unga är högre än genomsnittet. Och ungdomar på Östermalm säger att de har lätt att komma över alkohol, det är ett dilemma, det säger Fredrik Wallén, Östermalms kommunpolis.

”Vi är beroende av tips”

Han lovar tillsammans med sina poliskollegor att just arbete mot att unga använder alkohol och droger är något som polisen ska försöka motverka på Östermalm under 2017. Bland annat genom att stoppa langningskonton på Instagram.

– Vi jobbar väldigt mycket med den saken. Men vi är beroende av tips även om vi har viss egen bevakning också, säger han.

De vill inte arbeta isolerat, för att lyckas minska droganvändandet krävs samarbete.

– Det handlar om att på ett planerat sätt göra gemensamma insatser med polisen, socialtjänsten, fältassistenter och andra. Vi kommer att vara med i projekt där man arbetar mot langning till unga, säger Fredrik Wallén.

Göra otrygga platser tryggare

 Polisen lovar också att arbeta för att göra de mest otrygga platserna på Östermalm trevligare att vistas på. Tillsammans med stadsdelsförvaltningen och andra berörda aktörer ska man till exempel försöka öka tryggheten Stureplan. Dels genom att vara fysiskt närvarande, dels genom att samarbeta med näringsidkare.

– Det handlar bland annat om en samverkan med krögare. Att se till att det inte överserveras till människor som redan är berusade. Men i nuläget upplevs ju stadsdelen som en förhållandevis trygg plats utomhus, säger Fredrik Wallén.

”Överdriven försiktighet”

Det tredje och sista löftet handlar om att informera om pågående inbrottsvågor och särskilt att nå äldre östermalmsbor med sina budskap.

ANNONS

– Vi kommer att utöka vårt grannsamverkansarbete. När det kommer till bostadsinbrott handlar det mycket in hur man skyddar sig själv som bostadsinnehavare, säger Fredrik Wallén. Han menar att det finns en överdriven försiktighet att ringa 112.

– Vi vill få information när folk misstänker att ett inbrott pågår, inte tolv timmar senare när vi är ute och knackar dörr.

Fakta

Polisens medborgarlöften

  •  Polisen ska genom platssamverkan tillsammans med stadsdelsförvaltningen och andra berörda aktörer arbeta mot otrygghet på de platser, enligt den gemensamma lägesbilden, där kända ordningsstörningar och/eller risken att bli utsatt för brott är störst på Östermalm.

 

  • Polisen ska tillsammans med det lokala Trygghets- och säkerhetsrådet genomföra kommunikationsinsatser till de som bor och verkar på Östermalm avseende att förebygga inbrott och stölder i bostäder samt förmedla varningar och åtgärder i samband med pågående eller befarade inbrottsvågor. Polisen och stadsdelsförvaltningen ska särskilt genomföra kommunikationsinsatser med brottsförebyggande budskap till äldre personer i stadsdelen.

 

  •  Polisen ska i samverkan med Östermalms stadsdelsförvaltnings preventionsenhet utveckla samverkan kring ungdomar i stadsdelen, genomföra insatser för att minska droganvändningen bland ungdomar, samt uppdatera rutiner för det dagliga arbetet mot drogtillgången i ungdomsmiljöer.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.