Efter polisens närvaro – knark för miljoner har beslagtagits

Polisen har ökat närvaron på den öppna drogscenen, där Sergels torg traditionellt varit centrum.
Polisen har ökat närvaron på den öppna drogscenen, där Sergels torg traditionellt varit centrum.
Nio män har dömts till fängelsestraff för grova narkotikabrott efter senaste årets höga polisnärvaro i Klaraområdet.
Droger för ett försäljningsvärde på cirka 2,1 miljoner kronor har beslagtagits.

I innerstan säljs droger varje dag – rakt framför våra ögon. Knarkhandelns epicentrum är, och har länge varit, Sergels torg med omgivande kvarter. Vid Klara kyrka injicerar missbrukare mer eller mindre öppet.

Under förra året tog polisen ett krafttag och genomförde ett arbete mot ett löst nätverk med unga män som då var särskilt aktiva i narkotikaförsäljningen i Klaraområdet. Försäljningen, av främst cannabis och tramadol, har riktas mot unga personer i riskzonen.

Tack vare kartläggning och spaning har polisen kunnat identifiera nätverket och dessutom gripa flera vars roll har varit att införskaffa större narkotikakapslar som sedan sålts på gatunivå.

Nio män dömda

Under slutet av 2018 och våren 2019 har flera omfattande förundersökningar kring grova narkotikabrott genomförts på lokalpolisområde Norrmalm och polisen drar nu slutsatsen om att deras höga närvaro i Klaraområdet har börjat ge effekt.

Nio män har dömts till fängelse för grova narkotikabrott med en sammanlagd påföljdstid på 20 år och 9 månader. Fem av männen har dömts till utvisning.

– Vi arbetar offensivt och tålmodigt tillsammans för att störa, lagföra och förhindra brottslighet i området och nu börjar effekten av detta framgångsrika arbete bli tydlig, säger Lennart Karlsson, insatsledare för Citypolisens långsiktiga satsning att göra Klaraområdet tryggt, i ett pressmeddelande.

Beslag i miljonbelopp

Polisens arbete har lett till att sammanlagt drygt 43 500 tramadoltabletter och 11,5 kilo cannabis tagits i beslag. Försäljningsvärdet på drogerna uppskattas vara cirka 2,1 miljoner kronor.

– Vi har sett en väldigt tydlig påverkan på den öppna försäljningen av cannabis och i synnerhet tramadol där försäljningen för närvarande nästan har upphört. Vi är naturligtvis nöjda men dock inte så naiva att vi tror att problemet är löst. Polisen måste fortsätta att arbeta långsiktigt i samverkan med kommun, landsting och andra samverkanspartners, säger Lennart Karlsson i samma pressmeddelande.