Polisens musikkår firar 80 år

Här kommer det lite bilder på kåren. De är tagna i Blå hallen i Stadshuset i samband med Hantverksföreningens utdelning av Mästarbrev och Gesällbrev. (Där vi för övrigt kommer medverka även i år, den 2:a November). Här kan du läsa lite mer om mitt instrument Eufonium https://sv.wikipedia.org/wiki/Eufonium. Man brukar lite skämtsamt kalla det för Plåt-Cello eftersom det ofta får samma roll som en Cello i en symfoniorkester. Många vackra melodier ligger solo i den stämman
Här är framträder Polisens musikkår i Stockholm i Blå hallen i Stadshuset i samband med Hantverksföreningens utdelning av Mästarbrev och Gesällbrev. Musikkåren kommer medverka där även i år den andra november, uppger orkestermedlemmen Per-Ola Eneroth.
Polisens mest musikaliska 80-åring ska firas.
Polisens musikkår i Stockholm jubilerar i år.
Det firas med stor konsert i Hammarbykyrkan denna lördag.

Polisens musikkår i Stockholm startade 1936. Den firar alltså hela 80 år 2016. Vid jubileumskonserten på lördag den 22 oktober framför kåren musikstycken som varit återkommande favoriter under åren. På programmet återfinns bland annat musik av Holst, Quincy Jones och tidigare dirigenten Per Grundström.

– Vi är välrepeterade och taggade till tusen. Vi har ju som sagt haft 80 år på oss att träna, säger orkestermedlemmen Per-Ola Eneroth lite skämtsamt.

Per-Ola Eneroth ser fram emot helgens jubileumskonsert. Han själv har varit medlem i 12 år.

– Jag spelar eufonium i orkestern. Det är trombon som ser ut som en bastuba, ett litet specialinstrument som finns i blåsorkestrar, förklarar Per-Ola Eneroth och tillägger att instrumentet lite skämtsamt kallas för ”Plåt-Cello” eftersom det ofta får samma soloroll som en Cello i en symfoniorkester.

Från början var musikkåren en amatörorkester med enbart polisanställda medlemmar. Många var före detta militärmusiker. Numera består Polisens musikkår av både aktiva och pensionerade professionella musiker från landets bästa orkestrar. Många av medlemmarna i Polisens musikkår är pensionärer men musikaliskt känner de sig piggare än någonsin. Musikalisk ledare är Anders Söderkvist.