Polisens närvaro hyllades

Majoriteten av invånarna i Hallunda-Norsborg och kommunen håller inte med det fientliga klotter som riktats mot polisen.

Det var budskapet när polisen hyllades för sitt arbete i norra Botkyrka i förra veckan.

Efter hatfyllt klotter som ”fuck the police” och ”polisen är inte välkommen” valde områdesgruppen i Hallunda-Norsborg att mobilisera invånarna och kommunen för att visa polisen att de står bakom deras arbete.

– Vi vill visa två saker. För det första att den överväldigande majoriteten välkomnar polisen i området och sedan vill visa varandra att vi finns, att vi bryr oss om varandra och att den här lilla gruppens buskap inte ska få stå oemotsagt, säger Tomaj Keyvani, områdesutvecklare för Hallunda-Norsborg.

Totalt 46 aktörer slöt upp för att visa sin uppskattning genom att skriva på en uppmaning till polisen att stärka sin närvaro i Hallunda och Norsborg. Bland aktörerna fanns samfällighetsföreningar, bostadsrättsföreningar, en hyregästförening, skolor och båda centrumfastigheternas ägare. Tomaj Keyvani är inte förvånad över att så många slöt upp.

– Grejen är att det behövs någon som tar initiativet att mobilisera de goda krafter som finns i området så fort det händer en sådan här grej, säger han.

Poliskåren uppvaktades utanför Tumba polisstation under en planeringsdag den 26 maj. Över 60 poliser var på plats.

– Det var samma känsla som vid en skolavslutning, lite så där generat, men det märktes att det betyder mycket. Polisen går in i de absolut värsta krissituationer och genom att göra det här visar vi att vi står bakom dem i deras arbete, säger Ebba Östlin (S), kommunalråd i Botkyrka kommun.

Efter uppvaktningen har fler mejl från poliser som uppskattade gesten trillat in i Tomaj Keyvanis inkorg.

– Den övervägande majoriteten i Botkyrka ser polisens arbete som något positivt och alla som har ett så tufft och utsatt jobb som polisyrket är mår bra av att höra att de är uppskattade, säger Ebba Östlin.

Klottret är nu borta men samarbetet mellan kommunen, medborgare och blåljusmyndigheterna fortsätter.

– Det är viktigt för självförtroendet i området och för områdets rykte och för förtroendet till varandra i området, säger Tomaj Keyvani.