Förra året uppgav 33 procent i Skärholmen att det fanns kriminella gäng i området där de bor, i år är siffran 62. I Bredäng har den ökat från 37 till 53 och i Vårberg från 44 till 49. Endast i Sätra syns en minskning, men siffran som sjunkit från 56 till 52 procent är fortfarande hög. 

– Vi tror att svaren kan ha påverkats av att undersökningen gjordes precis efter skjutningen av Mikael, som berörde människor på djupet, eftersom man då hade gått över en gräns som man inte hade gjort tidigare. Men vi tar det ändå på stort allvar att det är så stor skillnad, säger Christoffer Peyre, kommunpolis i Skärholmen. 

Vad ska ni göra?

– Vi har fått flera nya verktyg som vi jobbar med. Just nu har vi utfärdat åtta vistelseförbud. Det är ofta ett fåtal individer som skapar problem och otrygghet för många, så vi tror att det kommer få stor effekt om vi forsätter att jobba med det. De individerna inte får vara i området. 

Han berättar att det också har kommit en ny hyreslagstiftning som gör att man kan bli uppsagd och inte får bo kvar i sin hyreslägenhet om man skapar otrygghet för sina grannar.

– Det är om man exempelvis använder sin lägenhet för brottsaktiviteter och säljer narkotika där eller i trapphusen eller i sitt närområde, säger Christoffer Peyre.

Den 8 november kom ännu en ny lag, om förverkande, som innebär att polisen ska få möjlighet ta värdeföremål med "brottsligt ursprung" från kriminella utan att föremålet kan knytas till något konkret brott. Även den tror Skärholmspolisen kommer att göra stor skillnad. 

– Det innebär att vi kan arbeta mot brottsvinster. Om en invid har dyra föremål för att få status, men inte kan visa upp att den har inkomster som gör det möjligt att på legal väg köpa de värdeföremålen, så kan vi ta dem, säger Christoffer Peyre.

Platsaktivering har gjort Sätra tryggare

Enligt undersökningen upplever boende i Skärholmen och Bredäng att narkotikahandeln i området har ökat, medan boende i Vårberg och Sätra tycker att den har minskat. Men Christoffer Peyre tror inte att den har flyttat utan tror att den allmänt upplevda otryggheten efter skjutningar spillt över på siffrorna i Skärholmen. Att siffrorna i Sätra sjunkit från 52 procent 2023 till 36 procent i år tror han beror på särskilda satsningar gjorts just där.

– I Sätra har vi kört väldig mycket platsaktivering i samarbete med Stockholms stad och andra aktörer under hela 2024. Man har försökt befolka Sätra genom olika aktiviteter. Tidigare hade man ordningsvakter nu har man platsaktivering och det kan ha haft en positiv effekt att många är i Sätra, säger Christoffer Peyre.

Han betonar att polisen förutom att använda den nya lagstiftningen även fortsätter att samarbeta med socialtjänsten och göra orosanmälningar och hembesök.