Polisens radio var ur spel vid guldrån

Vid rånet i Fisksätra i september kunde polisen inte ge information från brottsplatsen. Nu larmar polisen om att radioskugga i området är ett säkerhetsproblem.

När polisen kom till brottsplatsen efter rånet i en guldbutik den 12 september kunde de inte vidarebefodra någon information till de patruller som letade efter rånarna.

Polisens kommunikationssystem Rakel fungerar nämligen inte i Fisksätra centrum, enligt en tillbudsrapport.

En polisman som nu larmar om problemet skriver att den aktuella polispatrullen inte heller hade kunnat larma om de skulle ha hamnat i en farlig situation.

Det är inte första gången problemet uppstår i samband med allvarliga brott.

Vid ett tidigare knivbråk Fisksätra fick inte polisen något larm om händelsen från Länskommunikationscentralen (LKC), trots att de befann sig 20 sekunder därifrån.

Men trots att en tillbudsrapport skrevs efter händelsen fungerar Rakel fortfarande inte i Fisksätra centrum, skriver polismannen.

– Det låter konstigt att polisen inte ska kunna sköta sitt jobb här. Då har de misslyckats, säger Muhanad Fadi, som driver den guldbutik som rånades i september.

Han säger att han gör allt han kan för att skydda sig mot rånare, men att de som jobbar i branschen är väldigt utsatta.

– Tänk om någon skulle hinna dö för att polisen inte hinner hit när det har skett ett brott. Då är det ingen bra förklaring att de inte kan få kontakt med varandra, säger Muhanad Fadi.

Lokaltidningen Mitt i har försökt nå ansvarig för Rakel i Stockholm utan resultat.

Fakta

Inte första incidenten

Problem med Rakel är inte unikt för Fisksätra. Lokaltidningen Mitt i skrev nyligen om en incident den 28 augusti då en polis inte lyckades slå larm när en guldbutik på Gullmarsplan rånades.

Guldbutiken i Fisksätra centrum rånades av tre beväpnade män den 12 september.

Två bilar som misstänks ha samband med rånet har hittats, men ingen misstänk har gripits.