ANNONS

Polisen: Skotten i Järfälla är lokalt gängkrig

Stefan Kiernan, polisinsatschef, polisområde Nord. om skjutningarna i Järfälla
Stefan Kiernan, polisinsatschef i polisområde Nord.
Polis och förundersökningsledare är förtegna om utredningsarbetet kring de tre skjutningarna i Jakobsberg förra veckan. Men arbetshypotesen är att de hör ihop och är delar i en lokal gänguppgörelse.
– Forskningen visar att en skjutning ofta följs av flera, säger Stefan Kiernan, polisinsatschef i polisområde Nord.
ANNONS

Onsdagen den 30 januari sköts en ung man till döds utomhus i Jakobsberg. Det var den tredje skjutningen i området på fem dagar. Polisen utreder nu samtliga fall utifrån hypotesen att de har ett samband.

– Utredningsläget kan jag inte gå in på, men vi arbetar utifrån hypotesen att skjutningarna kan höra ihop. Det gör vi för att undvika att vi sitter och jobbar i organisatoriska stuprör och missar varandras arbete, säger Stefan Kiernan, polisinsatschef i polisområde Nord.

Kopplas till lokala gäng

Vidare utgår polisen från att det finns en lokal gänguppgörelse i botten.

– Det vi sett under det här året och förra är att den här typen av gärningar, skottlossningar på allmän plats och mord med skjutvapen, ofta är kopplade till organiserad brottslighet. Att det är lokala kriminella grupperingar.

Vi söker vittnen som gjort iakttagelser av en liten svart bil

ANNONS

Mats Lindström, sppaningsledare

Polisen söker vittnen

Den 26 januari sköts en man i benet i ett bostadsområde i Jakobsberg. Polisen ber om allmänhetens hjälp att spåra en svart bil som kan sättas i samband med brottet.

– Vi söker vittnen som gjort iakttagelser av en liten svart bil som har rört sig i området vid 19-tiden, utanför lastkajen på ICA Söderhöjden, säger Mats Lindström som är spaningsledare.

Är det samma bil som vittnen såg i samband med mordet den 30 januari?

– Det vet jag inte. Vi söker efter den här bilden oavsett.

Brottet rubriceras som försök till mord. Mannen som blev skjuten har nu lämnat sjukhuset.

Svart bil vid mordet

En svart bil förekommer också i utredningen av dödsskjutningen i Jakobsberg. Det var vid 19-tiden den 30 januari som en ung man blev skjuten. Vittnen talade om att två personer därefter ska ha flytt platsen i en svart bil. Den unge mannen rapporterades först vara svårt skadad, men senare kom beskedet att han avlidit. Händelsen utreds nu som mord.

Två misstänkta

Den 26 januari avlossades skott inne på Ica i Jakobsberg. Händelsen rubricerades först som försök till mord, men har nu rubricerats om till misshandel och olaga hot. Anledningen är att vapnet som tros ha använts vid skjutningen visade sig vara en startpistol. Där finns två misstänkta men i nuläget är ingen av dem gripna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.