ANNONS

Polisens snabbspår beskrivs som en succé i Haninge

Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Haninge.
Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Haninge.
Polisens nya ”snabbspårs”-metod – som innebär att vissa brottslingar betydligt fortare döms – har hittills varit lyckosam i Haninge.
– Vi har redan haft fler ärenden i lokalpolisområdet än vi hade räknat med, säger polischefen Daniel Edlund.
ANNONS

”Snabbspåret”, eller den snabbare lagföringen som metoden egentligen heter, ska korta utredningstiderna för enklare typer av brott och infördes i Haninge 7 januari.

I praktiken innebär det att det nu tar veckor i stället för månader eller år från det att vissa brott begåtts till dess att straff döms ut.

Det känns positivt kring hela rättskedjan

Daniel Edlund

Det hela handlar om att snabbare få ett avslut när någon tas på bar gärning vid enklare typer av brott, som till exempel snatteri, narkotikabrott eller olovlig körning.

Mellan 7 januari och 26 januari hade polisen i Haninge 15 ärenden, där alltså ett väldigt snabbt domstolsstraff nu väntas.

Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Haninge-Nynäshamn.

Daniel Edlund. Foto: Stefan Källstigen

– Vi har redan haft knappt ett ärende per dag, och det är fler än vi hade räknat med. Vi får en chans att lagföra vaneförbrytare i betydligt tidigare stadium än tidigare. Det känns positivt kring hela rättskedjan. Att domstolarna är med på tåget är ju en förutsättning för oss på polisen, säger Haninges lokalpolischef Daniel Edlund.

Det totala antalet snabbspårsärenden i hela polisområde Stockholm syd hittills i år är 105 stycken.

ANNONS

Använts i norra Stockholm

Den vanligaste brottskategorin är narkotikabrott, följt av olovlig körning eller grov olovlig körning och rattfylleri.

Arbetssättet har använts i norra Stockholm sedan 2018.

– Polisen i Stockholm nord har i snitt kortat utredningstiden från ungefär 23 till 5 veckor, säger Roger Kämpe, kommissarie och ansvarig för snabbspår i polisområde syd.

Patrullen gör på plats ett grundligare arbete, hör den misstänkte och alla vittnen och säkrar bevisning.

”En stor vinst”

På det sättet kan utredningen ofta slutföras direkt. Ett förslag på bötesbelopp kan skrivas ut på plats via en fullmakt från rätten. Eller så kan den misstänkte delges en tid för rättegång redan på brottsplatsen. Om den misstänkte sedan väljer att inte dyka upp vid rättegången så kan hen dömas i sin frånvaro.

Enligt Roger Kämpe har hittills runt 90 procent av målen dömts även om misstänkt inte var närvarande, eftersom utredningen redan var klar på plats.

– Det är en stor vinst och något som avlastar rättsväsendet jättemycket. För en hel del av de här brotten begås av personer som gör allt vad de kan för att undandra sig rättvisan. Här behöver vi bara träffa dem vid tillfället som vi ingriper, sen gör vi klart allt. Om de sedan struntar i att komma för att de tror att de tjänar på det så är det precis tvärtom, då blir de dömda ändå, säger Roger Kämpe.

Handlat om narkotikabrott

Tidigare blev uppåt hälften av alla huvudförhandlingar i tingsrätten inställda eftersom den misstänkte inte dök upp, enligt polisen.

Andra stora fördelar är att återfallande kriminella snabbare försvinner från gatan, att de straffas för fler brott och att ärenden inte längre läggs på hög hos överbelastade utredare.

Sedan den 7 januari har i snitt sex brott per dygn i södra Stockholm behandlats med den nya metoden. Målet är att snart vara uppe i 15-20 ärenden per dygn.

Hittills har det framför allt handlat om narkotikabrott.

Satsning på polisen i Botkyrka

Roger Kämpe (trea från vänster) hoppas och tror på ”snabbspåret”. Här med sina kollegor från Botkyrkapolisen. Arkiv: Mitt i

– Det är ofta personer som bidrar till en otrygg centrummiljö, som står och knarkar öppet. Förhoppningen är att när de märker att det blir lite tuffare och med tydliga sanktioner från samhället så ska de sluta att hänga där och det ska då bli tryggare för andra, säger Roger Kämpe.

Nackdelar då? Det skulle vara rättssäkerheten.

– Blir man föremål för polisens intresse kan man tänka att man säger vad som helst för att komma därifrån, säger försvarsadvokat och straffrättsexperten Ulrika Borg till Svt.

I det stora hela har det fungerat bra

Roger Kämpe

Hon ser dock också stora fördelar, när det inte längre dröjer uppåt flera år innan ärendet hamnar i domstol.

Polisen ser inga stora nackdelar.

– Det är alltid lite skruv- och mutterutmaningar så här i början, men i det stora hela har det fungerat bra, säger Roger Kämpe.

Fakta

Så fungerar snabbspåret

  • Försöket drog i gång redan 2018 i lokalpolisområdena Rinkeby, Solna och Täby, men ska nu införas i hela polisregion Stockholm.
  • Snabbspåret omfattar brott som har fängelse högst tre år i straffskalan och där det inte krävs någon omfattande utredning. Den misstänkte ska tas på bar gärning och utredningen ska kunna starta omedelbart och pågå i max tre veckor.
  • För polisen gäller det alltså att avsluta ärendena ute på brottsplatsen eller i ett så tidigt skede som möjligt. Det här sättet att jobba minskar antalet överlämningar och processen i rättskedjan går snabbare. Målet är det brottet ska upp i tingsrätten inom sex veckor.
  • Snabbare lagföring är ett regeringsuppdrag och utöver Polismyndigheten deltar flera andra myndigheter i försöket, bland annat Regeringskansliet, Justitiedepartementet, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården.
  • Tanken är att metoden på sikt ska spridas till resten av landet.

Källa: Polismyndigheten

Källa: Polismyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.