Polisens spaning har gett resultat

Vid närpolisens spaning upptäcktes att en anställd i en butik sålt tobak till en minderårig.
Vid närpolisens spaning upptäcktes att en anställd i en butik sålt tobak till en minderårig.
Tobakshandlare får se upp. I Tyresö och Orm-inge har närpoliser slagit till mot affärer som sälj-er tobak till omyndiga.

Nu hyllas poliserna och på länsstyrelsen hoppas man att spaningsmetod-erna sprider sig till resten av länet.

Närpolisen i Tyresö fick kännedom om att två tobakshandlare i kommunen sålde tobak till personer under 18 år, vilket ledde till spaningsinsatser där en butiksanställd togs på bar gärning.

Poliserna fick lägga ner ett par timmar per dag i fyra dagar innan de fick napp. Till slut fick en av dem syn på en pojke som kom ut från en av de två utpekade affärerna med ett cigarettpaket i handen.

Poliserna följde efter honom och två flickor tills de stannade 70 – 75 meter bort för att röka. Det visade sig att alla var 15 år.

– Det här gick eftersom vi hade fått in tips, hade vi inte fått det hade vi aldrig kunnat lägga de här resurserna på det här brottet, som egentligen inte är prioriterat, säger polisinspektör Örjan Biewald.

För poliserna berättade ungdomarna att det var allmänt känt att det var lätt att få tag på cigaretter i de två affärerna. 15-åringen vittnade också om att tobakshandlaren hade sagt åt honom att gömma cigaretterna.

Polisens spaningsarbete har lett till åtal och i slutet av november ställs mannen som sålt cigaretterna inför rätta.

Åtalet mot den butiksanställde i Tyresö är dock inte det enda den sista tiden. I början av september kom en dom mot en butiks- anställd i Orminge som sålt cigaretter till en 15-åring. Straffet blev 6 000 kronor i böter.

Örjan Biewald hoppas att även åtalet från Tyresö ska räcka till en fällande dom.

– Men det kan bli svårt. Orminge- poliserna såg handeln med egna ögon. Hos oss krävs det att vittnena gör bra ifrån sig, säger han.

Under en tobakskonferens som länsstyrelsen arrangerade i förra veckan berättade poliserna från Orminge hur de gått tillväga.

Suzanne Bengtsson vid länsstyrelsens enhet för sociala frågor tror att det här är en ny trend. Förmodligen hänger den ihop med att polisen sedan 2010 tillsammans med kommunerna också utövar tillsyn över tobakshandlarna – vilket gör att de får tillgång till mer information.

– Det här kommer förmodligen att sprida sig. Många poliser tycker att det är omöjligt att bevisa och utreda den här typen av brott, men de här poliserna har visat att det går, säger hon.

På Tyresö kommun är man också nöjd med polisens insatser. Om den butiksanställde fälls kan kommunen även meddela en varning eller ett tidsbegränsat försäljningsförbud av tobak, vilket går att göra enligt tobakslagen.

– I sådana fall blir det första gången här i Tyresö, säger Inger Carlsson, alkoholhandläggare på Tyresö kommun.

Fakta

Är det lätt att få tag på cigaretter i Tyresö om man under 18 år?

Hans Flodin, 26 år:

”Ingen aning. Sist jag blev tillfrågad om jag kunde köpa ut cigaretter var för sex år sedan, precis när jag fyllt 18 och det var inte ens i Tyresö.”

Jesper Rosenberg, 20 år:

”Ja, det är enkelt. Det finns flera affärer som säljer till minderåriga. I de mindre tobaksaffärerna är det ofta enklare än i mataffärerna.”

Jesper Synnergren, 20 år:

”Ja, jag har själv köpt cigaretter när jag var under 18 och jag behövde aldrig visa legitimation. Det var bara att gå in och köpa.”

Sofia Bergelin, 14 år:

”Nej, då måste man fråga någon på gatan om han eller hon kan köpa ut. Men jag röker inte.”