Polisens bil sprängdes – nu läggs fallet ner

Här detonerade en explosion natten till måndag – en bil som tillhör en polischef var målet, enligt polisen.
Dagen efter sprängdådet i Täby.
I januari sprängdes en bil i ett villaområde i Täby. Bilen tillhörde en polis och den mediala uppmärksamheten efter sprängdådet blev stor. Men nu lägger åklagaren ner förundersökningen. – Vi har försökt komma fram till vem det är som ligger bakom detonationen men tyvärr inte lyckats, säger åklagaren Ann-Marie Green till DN.

Det var i februari i år som en polischefs bil exploderade i det lugna villakvarteret i Täby. Ingen skadades och händelsen rubricerades som allmänfarlig ödeläggelse. Nu, åtta månader senare, lägger åklagaren ner förundersökningen.

– Vi har försökt komma fram till vem det är som ligger bakom detonationen men tyvärr inte lyckats, säger åklagaren Ann-Marie Green till DN.

Fick stor medial uppmärksamhet

Händelsen orsakade stor uppmärksamhet i media och flera ledande politiker, däribland Stefan Löfvén (S) och Anna Kinberg Batra (M), fördömde dådet. Bland annat skrev Jan Björklund (L) på Twitter att: ”Oerhört allvarligt. Hot mot hela vårt rättssamhälle”.

Även Täbypolitikern och riksdagsmannen Erik Andersson (M) uttalade sig via Twitter: ”Ytterst allvarligt, ett hot mot hela samhället. Mina tankar går främst till familjen”.

Poliser ständigt utsatta

Täbys egen kommunpolis Jan Berlin berättade då för Mitt i att det inte var första gången som poliser råkar illa ut och att poliser ständigt måste tänka på sin säkerhet i hemmet. Han sa att även andra kollegor fått sina bilar repade och däck punkterade utanför sina hus.

– Det är alltid allvarlig om det riktas mot en polis så klart. Vi vet vem han är och vissa här känner honom personligen, sa Jan Berlin till Mitt i Täby då.

Men nu läggs alltså förundersökningen ned, och enligt åklagaren ska den stora mediala uppmärksamheten inte påverkat arbete på något sätt.

– Som åklagare försöker jag jobba precis som med alla andra fall. Jag försöker att inte bli påverkad utan hanterar det objektivt, säger Ann-Marie Green till DN.