ANNONS

Polisens löfte: Stationsområdet ska bli tryggare

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.
Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.
Stationsområdet i Jakobsberg ska bli tryggare. Det framgår av det medborgarlöfte som polisen hoppas avtala med kommunen.
ANNONS

Polisen har som målsättning att under 2019 och 2020 öka närvaron kring stationsområdet i Jakobsberg. Det framgår av det medborgarlöfte som de hoppas avtala med kommunen.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, berättar att en viktig del i det trygghetsskapande arbetet blir att ha personal i området som samverkar med trygghetsvärdar och ordningsvakter.

– På så sätt hoppas vi få till en riktig samverkan. Men vi är inte riktigt där än, vilket hör samman med våra resurser. I nuläget har vi svårt att avsätta personal för att göra det här, säger Magnus Nilsson.

Kopia av fjolårets löfte

Stationsområdet stod i fokus även i det medborgarlöfte som polisen, SL och kommunen gav invånarna 2018. Då lovade polisen bland annat att göra minst tio insatser med synlig närvaro i stationsområdet och minst fyra narkotikainsatser på platsen.

– Det vi sagt nu är att vi inte ska låsa fast oss vid ett visst antal insatser, utan vi ska ha arbetsmetoder i samverkan med kommunen och andra aktörer som berör tryggheten främst i stationsområdet, säger Magnus Nilsson, och fortsätter:

– Arbetet är lite mer öppet. Men jag ska vara noga med att poängtera att det inte är ett sätt att slippa undan ansvar, utan vi ser det snarare som att det öppnar upp för ett bredare samarbete.

Svårt att mäta effekterna

Vilka effekter fjolårets medborgarlöfte faktiskt gav är svårt att svara på, enligt Magnus Nilsson.

– Om man ska vara rent krass så är det svårt att se någon effekt. Det vi har kunnat mäkta med är de punktinsatser som vi lovade. Just de insatserna har inte gett oss några mätbara effekter.

Vad talar för att ni ska lyckas bättre nu?

ANNONS

– Vi ser att det är fler polisaspiranter på väg in, så sakta men säkert växer vi. Då får vi också mer övertalig personal som vi kan hålla och sen bestämma vad de ska göra, till exempel ta hand om stationsområdet.

Alliansstyret ska ta ställning

Polisen har föreslagit att medborgarlöftet ska gälla i två år. Hur det nytillträdda Alliansstyret ställer sig till avtalet är ännu oklart. Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, berättar att förslaget inte nått politiken än.

– Tryggheten är en väldigt viktig fråga oss – det är ett av Alliansens fokusområden. Men mer än så kan jag inte kommentera i dagsläget, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.