Polisens teori: Rånaren ville bli skjuten till döds

Vid ett bankrån i Huddinge 2010 tog rånaren en kvinna som gisslan.

Men i själva verket tror polisen i efterhand att rånaren var ute efter att begå en avancerad form av självmord.

Efterlyst Special följer i två program polisens piketstyrka i sitt arbete. Piketstyrkan kallas in för att hantera de svåraste och farligaste uppdragen. Ett av dem inträffade när en rånare slog till mot Swedbank i Huddinge vid lunchtid den 15 september 2010. TV3 tog upp fallet i sitt inledande program.

– Det här fallet visar hur svårt jobbet kan vara, säger programledaren Hasse Aro till Lokaltidningen Mitt i.

I utredningen av fallet visade det sig att rånaren gav kvinnan instruktioner.

– Han sa till henne att hon inte skulle komma att skadas, och att det snart skulle vara över, säger polismannen Johan som är insatsoperatör på piketen i programmet.

När rånaren och gisslan kom ut från banken höll den då 19-årige mannen en kniv mot kvinnans hals.

– Han gick inte med bestämda steg. Och han höll inte gisslan särskilt hårt. Hela situationen kändes märklig, fortsätter Johan.

Efter att polisen kastat en distraktionsgranat kunde kvinnan springa därifrån. Samtidigt stormade polisen fram mot mannen.

– Jag hann inte reflektera över vad som hände. Jag såg en höjd kniv och hur han sprang i full fart mot mig. Jag kröp ihop och sköt honom i benet, säger Johan.

Mannen föll ihop. När polisen drog upp tröjan på honom för att se om han blivit träffad även i överkroppen upptäckte de ett misstänkt bombbälte runt midjan. Men mannen bad om hjälp och berättade att bältet var en attrapp.

– Han anföll oss, insatsstyrkan, med en kniv. Känslan hela vägen var att här hade vi en psykiskt förvirrad ung man som förmodligen försökt ta livet av sig.

Polisen kallar det ”suicide by cop” ungefär ”självmord genom polis”. Fenomenet är mer känt i USA än i Sverige och enligt amerikanen Rebecka Stincelli som forskat och skrivit en bok om saken är ett av kriterierna för att en handling ska klassificeras som ”suicide by cop” att personen konfronterar polisen på ett sätt som tvingar dem att bruka dödligt våld.

Mannen höll en kniv mot kvinnans hals.

Fakta

Suicide by cop

Författaren och forskaren Rebecca Stincelli har tagit fram tre kriterier som talar för ”suicide by cop”.

1. Personen konfronterar polisen på ett sätt som tvingar dem att använda våld som kan vara dödligt.

2. Personen är medveten om att det kan bli utfallet av handlingen.

3. Person visar att den vill dö.

Källa: Suicidebycop.com