Polisens svar på undersökningen: Stämmer inte med verkligheten

Otrygghet brott Järfälla Upplands-Bro Magnus Nilsson Varning i Järfälla
Kommunpolis Magnus Nilsson skyller den upplevda otryggheten i Järfälla och Upplands-Bro på grupper i sociala medier.
Invånarna i Järfälla och Upplands-Bro är bland dem som känner sig mest otrygga i länet, enligt den Nationella trygghetsundersökningen. Polisen förvånas över resultatet.
– Det stämmer inte överens med verkligheten, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

I dagarna presenterades de lokala siffrorna ur den Nationella trygghetsundersökningen. Och den var ingen munter läsning för invånarna i Upplands-Bro och Järfälla.

Båda kommunerna placerar sig i topp på listan över upplevd otrygghet bland invånarna i länet. Upplands-Bro hamnade på första plats.

Hela 53 procent av de tillfrågade i Upplands-Bro svarade att de oroar sig för brottslighet, i Järfälla var siffran 46. Snittet för länet var 39 procent.

Polisen: Trygghet en subjektiv känsla

Järfälla och Upplands-Bro tillhör samma lokalpolisområde. Att de båda egna kommunerna ligger i topp förvånar kommunpolis Magnus Nilsson.

– Vi som poliser kan objektivt se vilka brott som anmäls i ett område. Och att Upplands-Bro skulle ligga i topp stämmer inte överens med verkligheten, säger han.

Han menar att många typer av brott i både Upplands-Bro och Järfälla i själva verket minskat de senaste åren, och att säkerheten i kommunerna är långt i från sämst i länet.

– Trygghet en subjektiv känsla, medan säkerhet är en objektiv betraktelse. Sen ska man så klart inte negligera den subjektiva bilden, säger han.

Lägger skulden på sociala medier

Upplands-Broborna är också de som i högst grad tror brottsligheten ökar. 89 procent av de tillfrågade svarar att de tror den ökat de senaste åren, jämfört med 78 procent i länet. Även Järfälla ligger klart över snittet med sina 84 procent.

Magnus Nilsson lägger en del av skulden över den dystra verklighetsbeskrivningen på sociala medier.

– I båda kommunerna finns väldigt stora lokal grupper i sociala medier där brott och otrygghet förefaller vara huvudtemat. Där målas en bild upp som inte riktigt stämmer överens med sanningen alla gånger, säger han.

Spekuleras på nätet

Magnus Nilsson vill inte gå in på vilka grupper han menar, men båda facebookgrupperna Varning i Järfälla (15 800 medlemmar) och Varning i Upplands-Bro/Bålsta (12 000 medlemmar) stämmer in på beskrivningen.

I grupperna informerar medlemmar varandra om bland annat brott och misstänkta aktiviteter inom egna kommunen, och det är inte ovanligt med uthängningar och spekulationer om gärningsmän.

– Jag har pratat med poliskollegor i andra kommuner och de säger att, jo, visst har vi sådana grupper här med, men inte på den nivå du beskriver, säger Magnus Nilsson, som alltså inte vill gå in på vilka grupper han talar om.

”Välkommen till våran värld”

Han menar att det är denna oavbrutna tillgång till information om, och spekulationer kring, brott som är den största skillnaden mellan förr och i dag.

– I dag har alla smartphones i sina fickor och är med i de här grupperna. Där matas de med information och spekulationer om sådant som det tidigare bara var vi inom polisen som fick kännedom om. Då säger jag bara, välkommen till våran värld. Så här har det alltid sett ut, säger Magnus Nilsson.