Tre poliser brottsmisstänkta efter Erics död

Det har gått ungefär ett halvår sedan Eric Torell sköts till döds i Vasastan.
Det har gått ungefär ett halvår sedan Eric Torell sköts till döds i Vasastan.
Två poliser misstänks för tjänstefel och en tredje för vållande till annans död. Det visar nya handlingar i utredningen om Eric Torells död, som SR Ekot tagit del av.

Två poliser är misstänkta för tjänstefel och ytterligare en är misstänkt för vållande till annans död, i samband med att 20-årige Eric Torell sköts till döds i somras.

Det framgår i nya handlingar från den pågående utredningen, som SR Ekot tagit del av.

– Det är korrekta uppgifter och det framgår ju av den offentliga handling som ni har fått ut från tingsrätten, säger advokaten Anton Strand, som företräder den polis som misstänks för vållande till annans död alternativt tjänstefel, till Ekot.

Åklagaren Martin Tidén vill inte bli intervjuad, men säger till Ekot att han ännu inte bestämt sig för om åtal ska väckas.

Fram till den 6 mars kan advokaterna framföra synpunkter på förundersökningen. Därefter kommer åklagaren fatta beslut.

Sköts ihjäl på innergård

Det var den 2 augusti i fjol som Eric Torell, som hade downs syndrom, sköts ihjäl på en innergård i Vasastan. De tre poliserna hade kallats till platsen efter att personer larmat om en beväpnad man.

Eric Torell hade gått hemifrån tidigt på morgonen med en leksak i form av ett låtsasvapen. Poliserna uppfattade situationen som hotfull, då sköt de honom.