Extra poliser i centrumen under julhandeln

Skärholmen centrum
Den nyöppnade galleriagången i SKHLM.
Polisen ökar sin närvaro i galleriorna i Skärholmen och Liljeholmen under julhandeln. Hoppet är att det ska minska brottsligheten, som brukar öka under julruschen.

De som letar julklappar i SKHLM eller Liljeholmsgallerian stöter troligen på en och annan polis. Polisen förstärker sin närvaro i de två centrumen under de intensiva handelsdagarna före julafton.

– Det finns en ökad brottskurva kopplat till julhandeln där det är mycket folk i rörelse. I första hand är det stölder, till exempel fickstölder eller att någon stjäl något ur en bil. Därför har vi extra poliser som är uttagna specifikt för att jobba med synlighet och ökad trygghet, kommenterar Skärholmspolisen Susan Friberg på polisens webbsida.

Poliserna, som samarbetar med ordningsvakterna i centrumen, ska vara på plats både dagar och kvällar.

Täby centrum är det tredje prioriterade centrumet. Där satsar polisen på att bevaka både banker, växlingskontor och butiker. Dessutom fokuserar man på att förebygga stölder i anslutning till centrumet.

– Vi har sett några fall där unga personer tvingat av andra unga människor värdesaker, som till exempel mobiler och jackor. Vi kommer därför att arbeta aktivt även mot denna typ av brottslighet, kommenterar Per Åkermark, polis i Täby, på polisens webbsida.