Tre poliser åtalas för dödskjutningen av Eric Torell

Chefsåklagaren Martin Tidén meddelade att åtal väcks mot tre poliser.
Chefsåklagaren Martin Tidén meddelade att åtal väcks mot tre poliser.
Chefsåklagaren Martin Tidén meddelade att åtal väcks mot tre poliser.
Chefsåklagaren Martin Tidén meddelade att åtal väcks mot tre poliser.
Tre poliser, varav en polischef, åtalas för brott i samband med att Eric Torells sköts ihjäl i augusti förra året. Det meddelade chefsåklagaren Martin Tidén på en presskonferens under fredagen.
– Jag väcker åtal mot en av poliserna för vållande till annans död, alternativ tjänstefel, och två poliser för tjänstefel.

Den 2 augusti sköts 20-årige Eric Torell till döds av poliser utanför sin bostad i Vasastan. Eric Torell hade Downs syndom och autism och hade rymt hemifrån för att leka med ett leksaksvapen.

Polisen larmades till platsen med informationen att de skulle kunna möta en känd våldsverkare. Polisen sköt 25 skott – varav tre träffade Eric. Det dödande skottet träffade i ryggen.

Den man de trodde att de skulle möta satt i häktet.

Vapen i nedre delen av bilden är vapnet som Eric Torell hade när poliserna sköt honom. Foto: Erik Lejdelin

En polis avskrevs

I början av februari misstänktes fyra poliser för dödskjutningen. Senare avskrevs en av poliserna och brottsmisstankarna mot de övriga tre gällde två fall av tjänstefel och ett fall om vållande till annans död, alternativt tjänstefel.

Poliserna har inte gjort det de ska göra, därför väcker jag åtal

Chefsåklagaren Martin Tidén

Under en presskonferens på fredagen meddelade kammaråklagaren Martin Tidén att han väcker åtal mot tre av poliserna.

–  Jag väcker åtal mot en av poliserna för vållande till annans död, alternativ tjänstefel, och två poliser för tjänstefel. Poliserna har inte gjort det de ska göra, därför väcker jag åtal, konstaterar Martin Tidén.

Det är två poliser och en polisinsatschef som åtalas. Under presskonferensen kunde han också berätta att de genomfört 127 förhör, gjort platsundersökningar, rekonstruktioner och inhämtat rättsläkarens undersökningar.

Därför väcks åtal

Den främsta anledningen till att åtal väcks mot de två poliserna är på grund av att Eric Torell träffades i ryggen. Det är bevisat att vapnet som Eric Torell kunde uppfattats som äkta och att de inte hade någon möjlighet att kontrollera detta. Men i ögonblicket när Eric Torell vänder sig om kunde han inte ha utgjort något hot mot poliserna och de borde därför inte ha avlossat sina vapen i det skedet.

Poliserna ska dessutom efter varje skott göra en ny bedömning  om de har en laglig rätt att fortsätta.

Det gjordes inte i det här fallet, menar åklagaren.

– Polisen som avlossade det dödliga skottet är den polis som åtalas för vållande till annans död. Skottet träffade i ryggen, säger Martin Tidén.

Insatschefen åtalas för tjänstefel

Insatschefen åtalas också för tjänstefel. Han styrde inte insatsen med utgångspunkten att det var en beväpnad och farlig person de sökte. Han samordnade inte heller insatsen på ett sådant sätt att risken för att poliserna skulle skjuta varandra minimerats.

Besvärande för insatschefen är också att Eric Torells pappa kontaktat honom tidigare under kvällen och berättat att han letade efter sin bortsprungna son.

Insatschefen försäkrade sig inte om att Eric Torell kunde ha varit den personen som setts med ett vapen, och heller inte informerat de övriga poliserna om att Eric Torell kunde röra sig i området.

Åklagaren Martin Widén säger att det är en väldigt tragisk händelse – såväl för de anhöriga som för poliserna som nu åtalas.

Tog 15 minuter innan han fick vård

Det tog mellan 13 och 15 minuter innan Eric Torell fick vård, men enligt åklagaren har rättsläkaren uppgett att det inte hade spelat någon roll hur snart han hade fått vård. Han hade avlidit av sina skador oavsett vårdinsats.

Poliserna nekar till brott.