Min lokala hjälte

Poliser dömda för jakt på mc-förare

Poliserna jagade den 16-årige motorcyklisten i allén på Valhallavägen. Förutom att de utsatte allmänheten för fara försökte de även preja pojken av vägen. Nu döms de för tjänstefel.

Det var en kväll i juni 2011 som polismännen var på väg till Odenplan för att spana under sista timmen av sitt arbetspass. Plötsligt körde en motorcykel utan registreringsskylt mot rött på Sveavägen och de körde efter.

Pojken som körde hade enligt tingsrättsdomen lånat sin pappas motorcykel utan lov. Han erkänner att han hade vikt upp registreringsskylten, dels för att ”det är snyggt” och dels för att motorcykeln inte skulle kunna identifieras.

I hög fart följde polisbilen efter pojken och jakten fortsatte till Östermalm. Först på Birger Jarlsgatan, och sedan till Valhallavägen där båda fordonen körde upp i den grusiga gångallén. De körde då i runt 60 kilometer i timmen – mitt bland hundägare och andra flanörer.

Vid Storängsvägen på Gärdet tog jakten slut sedan poliserna lyckats få pojken att stanna.

Att poliserna valde att köra i allén innebar enligt domen i tingsrätten att de utsatte allmänheten för fara, och pojkens brott var inte tillräckligt grovt för att poliserna skulle utsätta fotgängare och andra trafikanter för så pass stora risker.

Poliserna dömdes för tjänstefel för att de jagade pojken i allén och för att ha försökt preja honom där. De ska betala 8 400 respektive 4 800 kronor i böter.

Frescati Ytterligare åtta studenter stängs av efter att ha fuskat vid Stockholms universitet. Det handlar bland annat om plagiering, otillåtna anteckningar och otillåtet samarbete. I februari stängdes tre andra studenter av efter att ha fuskat.

Studenterna stängs av från all undervisning i mellan en till sex månader. Under tiden får inte fuskarna något studiemedel. Flera av studenterna läser juridik eller kriminologi.

Att poliserna valde att köra i allén innebar att de utsatte allmänheten för fara.

juridikstudenter stängs av efter att ha fuskat

Hund lämnades utan vatten

Gärdet I över ett dygn hade grannarna stört sig på hundens skällande och ylande. Till slut fick de nog och ringde polisen.

Eftersom man inte visste vem eller vad som fanns i bostaden tillkallades en låssmed för att få upp den låsta dörren.

Det visade sig vara en hund som lämnats av sina ägare utan vatten och utan mat.

En anmälan om djurplågeri upprättades av polisen som även tog med sig hunden till stationen.