Poliser kastade sig över oskyldig kvinna

En oskyldig kvinna chockades svårt när hon greps av civilklädda poliser med dragna vapen vid Täby centrum.

Nu får hon 5 000 kronor i skadestånd av staten.

Kvinnan var på väg till ett träningspass i Täby centrum när det hände. Hon gick över busstorget när två beväpnade män hoppade på henne. De skrek åt henne, tog tag i henne hårdhänt. Som hon minns det riktade de sina vapen mot hennes huvud på kort avstånd. Hon var säker på att hon skulle dö.

Det visade sig vara två civilklädda polismän som ryckt ut på ett larm om en kvinna som hotat en restaurangägare med pistol. En ordningsvakt hade sett kvinnan gå på en buss vid busstorget. Signalementet stämde till viss del in på den helt oskyldiga kvinnan.

Eftersom poliserna trodde att hon var beväpnad närmade de sig henne med tjänstevapnen dragna, men riktade mot marken, enligt egen utsago. Så här berättar en av poliserna:

”Kvinnan reagerade inte när jag ropade. Så jag ropade igen samtidigt som jag närmade mig henne. När jag befann mig cirka fem meter bakom henne skrek jag återigen ’polis, stanna’. Kvinnan vände sig då om, såg mig och blev väldigt rädd. Hon började skrika samt kastade ett bananskal mot mig. Jag stoppade då ned mitt tjänstevapen och gick fram och tog tag i kvinnan eftersom vi trodde att hon bar på en pistol. Därefter tog min kollega tag i hennes arm. Vi förklarade för henne att vi var poliser.”

Det uppfattade dock aldrig kvinnan. Enligt henne var det först när de två männen rusat vidare och en kvinnlig polis kommit fram till henne som hon förstod hur det låg till.

Hon fick hjälp att ta sig till den psykiatriska mottagningen på Danderyds sjukhus och har mått dåligt även efteråt.

Ingripandet anmäldes till polisens internutredningsenhet, men åklagaren ansåg inte att poliserna hade gjort något brottsligt.

Kvinnan begärde skadestånd av staten och nyligen kom Justitiekanslerns beslut. Poliserna gjorde inget fel i situationen, utan kvinnan blev offer för olyckliga omständigheter, men får ändå skadestånd för sveda och värk: 5 000 kronor samt ersättning för sjukvårdskostnader.

Den eftersökta kvinnan greps senare av poliserna och omhändertogs enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Fakta

Miljontals kronor betalas ut varje år

Under 2011 avgjorde JK 1451 ärenden om ersättning vid frihetsberövande.

90 procent av dem fick ersättning, det högsta på 626 000 kronor.

Under året betalades mer än 40 miljoner kronor ut i ersättning till personer som varit felaktigt frihetsberövade.

Källa: Justitiekanslern