ANNONS

Poliser på cykel hör framtiden till

Södermalmspolisen har varit i Nederländerna för att lära sig av sina cyklande kolleger där. Målet är att cyklar på sikt ska ersätta polisbilar.
ANNONS

Många nya förändringar väntar polisen när den nya polismyndigheten är på plats efter årsskiftet. Ett av målen med omorganisationen är att antalet synliga poliser på gator och torg ska bli fler. Får Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen, som han vill kommer flera av dem att ta sig fram på cykel.

– Min plan är att vi ska ersätta de vanliga polisbilarna med cyklande poliser.

Nu har tre Söderpoliser besökt Amsterdam, som tillsammans med Köpenhamn brukar kallas Europas cykelhuvudstad, för att gå Amsterdampolisens cykelutbildning. En av dem är Krister Drakeklint, samordnare på ingripandesektionen.

– Vi har lärt oss hur man tar sig fram snabbt i tuff terräng i stadsmiljö, som att cykla nerför trappor, över spårvagns­spår och upp för höga trottoarkanter.

De cyklande poliserna i Amsterdam har hand om allt i från ingripanden, 112-utryckningar och brottsförebyggande verksamhet. Krister Drakeklint hoppas att Söderpolisen, som i dag bara sporadiskt ger sig ut på cykel, ska ta efter. Fördelarna med att ta hojen i stället för bilen är flera, säger han.

– Det är mycket lättare att få kontakt med allmänheten när man kommer på en cykel än i en bil. Man befinner sig på samma nivå.

– Dessutom kostar en radiobil 800 000 kronor. För det kan du utrusta 20 cykelekipage.

En radiobil kostar 800 000 kronor. För det kan du utrusta 20 cykelekipage.

ANNONS

Söder kan få en ny idrottshall

Södermalm Det är ont om idrottshallar på Södermalm, men för idrottande barn och ungdomar kommer nu en glad nyhet. Redan vid årsskiftet kan portarna slås upp till en ny idrottshall i Folksamhuset.

Hallen kommer att användas av skolor under dagtid och av föreningar under kvällstid. Hallen är 18 x 37 meter stor.

– Tyvärr är det ingen fullstor hall, men den blir ett bra komplement till dem vi har. Vi har ju ont om hallar och det här är gyllene tillfälle, säger Kersti Ruthström, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

I dag tisdag ska nämnden fatta beslut och sedan ska kommunstyrelsens ekonomiutskott godkänna hyran.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.