Poliser ska minska buset på pendeln

Den som åker pendeltåg sena helgkvällar kan framöver stöta på en och annan polis.

I en ny satsning tar Väsbypolisen pendeln för att öka tryggheten på tågen.

Förra fredagen stötte förmodligen många pendeltågsresenärer på en polis framåt kvällskvisten. Det var Mattias Tillberg, närpolisbefäl i Upplands Väsby, och ett tiotal kollegor från Sigtuna och Sollentuna som var ute och åkte.

Tillsammans med 15 volontärer såg de till att pendelresenärer mellan Märsta och Helenelund fick en trygg färd. De fanns också på plats på perronger och busstorg.

– Vi kommer att göra olika insatser för att folk ska känna ökad trygghet. Vi vill också öka vår synlighet, säger Mattias Tillberg.

Framförallt är arbetet före­byggande, men det handlar också om att förbättra människors relation till polisen.

Det är till exempel inte tillåtet att dricka på pendeltågen eller perrongerna, och trots att en del alkohol förverkades – eller hälldes ut, som det också kallas – var de flesta ändå glada över ordningsmaktens närvaro.

– Att se poliser och våra volontärer på tåget ger en känsla av trygghet. Folk log och var glada. Vi når ut till allmänheten bättre när vi lämnar polisbilen, säger Mattias Tillberg.

Men en fredagskväll är ändå en fredagskväll. Förutom en del fylla rapporterades också ett våldsbrott in under natten.

Att jobba över gränserna för de olika närpolisområdena, är ett nytt arbetssätt för närpoliserna.

– Det som var speciellt med den här insatsen var att tre närpolisområden samverkade. Vi ska börja jobba mer så. Våra ungdomar åker mellan pendeltågstationerna och då måste vi också göra det, säger Mattias Tillberg.

I framtiden ska liknande trygg- och synlikhetsinsatser där de olika polisområdena samarbetar bli vanligare. Och polisen ska fortsätta åka pendeltåg.

– Det kommer vi absolut att göra. Med den uppskattningen vi fick, så märker vi att folk vill ha oss på pendeltågen, säger Mattias Tillberg.

Att se poliser och våra volontärer på tåget ger en känsla av trygghet. Folk log och var glada.Mattias Tillberg