Polis slår larm: ”Vi hinner inte med”

Curt Ahnlund, mångårig brottsförebyggare i norrort.
Curt Ahnlund, mångårig brottsförebyggare i norrort.
Upplands-Väsby har väntat mer än ett år på sina nya områdespoliser.

Nu larmar flera poliser om brottsförebyggande arbete som blir lidande - och grova brott som inte utreds.

Polisen skulle komma närmare medborgarna. Det var ett av löftena inför den stora omorganisationen av polismyndigheten.

Det har blivit tvärtom.

– Det brottsförebyggande arbetet har helt gått i stå efter att närpolisen försvann. Vi åker bara på utryckningsjobb och hinner inte med att besöka skolor, säger en polisman i norrort med mångårig erfarenhet.

På grund av arbetsmiljön i den nya organisationen söker han nu andra tjänster inom polismyndigheten, och vill därför vara anonym.

– Det är tråkigt att bli en del av problemet istället för en del av lösningen, men det funkar liksom inte med den här arbetsbelastningen och den ständiga övertiden.

Tanken är att de nya områdespoliserna ska stå för den lokala närvaron och kontinuiteten. Men trots att det gått mer än ett år sedan den nya organisationen trädde i kraft är inte en enda områdespolis på plats i lokalpolisområdet där Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna ingår.

– Jag hoppas att de ska vara tillsatta till hösten. De är viktiga för det förebyggande arbetet, säger Emil Andersson, chef för Sollentuna lokalpolisområde.

Under tiden blir arbetet lidande på flera viktiga områden.

– Jag är helt övertygad om att närvaron och synligheten är mindre nu, säger Curt Ahnlund på polisen i Norrort.

Han var tidigare ansvarig för det brottsförebyggande arbetet i Sollentuna kommun, och ser en stor fara i en av den nya organisationens viktigaste principer: att alla ska blanda förebyggande och ingripande arbete.

– Vissa är bättre lämpade att jobba långsiktigt med förebyggande, medan andra inte alls är intresserade av detta. Och tvärtom. Genom att mixa de två, mot mångas vilja, blir det en enda soppa. När det gäller de här bitarna är det inte någon lyckad omorganisation, säger Curt Ahnlund.

Ett annat exempel är trafiksektionen – som nu har lagts ner. De var specialiserade på trafikbrott och hade både ansvar och överblick i hela norrort. Nu är deras arbete fördelat över hela organisationen.

– Det är inte alls samma fokus och intensitet i trafikarbetet. Det är färre kontroller och vi har inga specialister kvar, säger Anders Jacobsson, operativt verksamhetsansvarig för lokalpolisområdet i Järfälla och Upplands-Bro.

Att polisen inte hinner prioritera vardagsbrott är allmänt känt. Men enligt poliser som Mitt i pratat med saknas det även resurser för att utreda grova brott. Utredningar läggs på hög och personal utan rätt kompetens tvingas hålla i förundersökningarna.

– Man blir förbannad. Vi får jättemånga dna-träffar på kända organiserade ligor, men det är ingen som hinner utreda det. Det är dagens sanning, säger brottsplatsutredaren Ingvar Green.

Hans uppgift är att utreda inbrott i Roslagen, men när lokalerna skulle byggas om i Sollentuna fanns ingen plats för honom och kollegorna. Istället sitter han i Kungsängen.

– Vi åker ofta ut och tar två, tre jobb samtidigt, det är vad vi hinner. Det är ett par timmars bilkörning om vi ska upp till Hallstavik, säger han.

Och de brottsplatstekniker som ska utreda inbrott i Upplands-Bro sitter inte där, utan i Solna.

– Det är ingen som vet vad den andre gör just nu. Det är totalt kaos, säger Ingvar Green.

Läs mer:Polischefen: ”Det kommer att ta tid”

Läs mer:Polisfacket: ”Aldrig sett så många sluta”