ANNONS

Poliser tillbaka till Lidingö

Det finns planer på att flytta polisens ambassadsäkerhetsgrupp till Lidingö närpolisstation.
Det finns planer på att flytta polisens ambassadsäkerhetsgrupp till Lidingö närpolisstation.
Men de ska bara ta hand om bevakning av storstadens ambassader
ANNONS

Enligt uppgifter till Lidingö Tidning återkommer poliser till Lidingö under 2016 – men de kommer inte att verka på ön. Det handlar om ett 20-tal poliser som ska bevaka ambassader.

Under det senaste året har Lidingös närpolisstation varit ett hett diskussionsämne. Eftersom polisen har gjort en stor omorganisation flyttades personalen från stationen. Endast en reception blev kvar.

Men nu planeras en inflyttning igen och enligt uppgifter till Lidingö Tidning handlar det om Ambassadsäkerhetsgruppen, som i dagsläget finns på Lilla Essingen.

– Vår ledning har sagt till oss att vi kommer att placeras ute på Lidingö någon gång under året. Den fastigheten vi har nu på Lilla Essingen ska rivas i september eller oktober och vad vi har förstått så ska vi flyttas innan dess, säger en av medarbetarna.

Enligt medarbetaren är förhandlingarna med fastighetsägaren i full gång och det handlar om 20 poliser som kommer att stationeras på ön.

De ska, enligt uppgifter, endast ha kontor på polisstationen och inte fungera som närpoliser på Lidingö.

– Vi har hört rykten om att Lidingöborna blivit glada över att ”poliser kommer tillbaka till ön” – och det är ju sant men ändå inte.

Towe Skjöld, chef för lokalpolisområde Norrmalm där Lidingö ingår, bekräftar uppgifterna om att poliser kommer tillbaka till ön.

– Det stämmer att stationen kommer att användas för polisiär verksamhet. Men jag har inte kännedom om beslut är tagna gällande vilken verksamhet som ska flytta dit, säger hon.

ANNONS

Vilket uppdrag har Ambassadsäkerhetsgruppen?

– De har i första hand uppdraget att skydda och bevaka ambassader, men alla poliser har enligt lag skyldighet att ingripa vid brott. Men syftet är inte att de ska ersätta närpolisen.

Det pågår också en diskussion om ett eventuellt medborgarkontor på Lidingö.

– Lidingö stad ska bygga om stadshuset och samtal pågår om vi ska sam-lokalisera. Det kommer inte att ske under de närmaste åren i alla fall, säger Towe Skjöld.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.