Nya löftet: Mer poliser och trygghet i Sumpan

Peter Saarman, stadsdirektör Helén Eriksson Elf, Mikael T Eriksson och Anders Rissel.
Peter Saarman, stadsdirektör Helén Eriksson Elf, Mikael T Eriksson och Anders Rissel.
I Sundbybergs nya medborgarlöften utlovar polisen mer resurser på gatorna och större satsningar på bland annat nattvandrare. Men från oppositionen är man kritiskt och menar att våldet mot kvinnor har prioriterats bort.

Sundbyberg ska bli tryggare, det är tanken med polisens och kommunens nya satsning. En del i det nya samarbetet handlar om medborgarlöften i vilka polisen bland annat lovar att öka närvaron i Hallonbergen, Rissne och Sundbybergs centrum.

– Sundbyberg är en trygg stad, det ska jag börja med att säga. Men det finns vissa områden där människor känner sig otrygga och där vet vi att polisens närvaro har en lugnande effekt, säger polischef Anders Rissel.

Omfattande research

I de nya löftena står det att polisen regelbundet ska patrullera i områdena där människor upplever att det är otryggt.

– Vi har gjort en omfattande research, genom medborgardialoger och enkäter och kommit fram till de här åtgärderna, säger Anders Rissel.

Nattvandrare prioriterat

Men det är inte bara poliser som ska bidra med en ökad trygghet. Man ska också att satsa på grupper som ägnar sig åt nattvandring och Sundbyberg stad har även rekryterat en trygghetssamordnare.

– Det finns också ett stort förebyggande trygghetsarbete, dels genom satsningar på fritidsgårdar, som renoveringen av den i Hallonbergen exempelvis. Men också att se till att platser som Sundbybergs torg används bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson.

Han pekar bland annat på satsningen med food-trucks på Sundbybergs torg som ett exempel.

Ojämställda löften

Men från oppositionen höjs kritiska röster om hur polisen valt att prioritera kommunens problem.

– Man har prioriterat rätt när det gäller fler synliga poliser och samverkan med lokalsamhället, men man har glömt bort våld i hemmet. De tre prioriteringarna som nu presenteras berör framförallt män, men när det gäller våld mot kvinnor så sker den största delen i hemmet. Och det har man inte prioriterat här, säger Peter Schilling (S), oppositionsråd.

Fakta

Sundbybergs nya medborgarlöften

Synlighet

Ökad närvaro av polis på platser som upplevs som otrygga. Polisen lovar att regelbundet fotpatrullera i Hallonbergen, Rissne och Sundbyberg centrum.

Samverkan

Ökad närvaro av vuxna på helgkvällar/nätter. Polisen och Sundbyberg stad lovar därför att prioritera arbetet med de grupper som bedriver sådan verksamhet, exempelvis nattvandring.

Alkoholrelaterad brottslighet

Polisen och Sundbyberg stad kommer att arbeta aktivt med tillsyn av krogar och restauranger för efterlevnaden av en ansvarsfull alkoholservering.

Källa: Sundbyberg stad