ANNONS

Polisen varnar för däcktjuvar

Bil med stulna bildäck, vid parkering vid Liljeholmsbron i Marievik
Bil länsad på däcken vid parkeringen vid Liljeholmsbron i Marievik …
Bil med stulna bildäck i Marievik
… där också denna bil blev av med vinterdäcken.
Bil med stulna bildäck, vid parkering vid Liljeholmsbron i Marievik
Trist syn för en bilägare.
Under november och december har många bilägare i söderort fått ett eller flera av sina bildäck stulna.
– Det pågår en mindre våg av stölder av vinterdäck, säger Patrik Romehed, brottssamordnare vid Skärholmspolisen.
ANNONS

Parkeringen vid Liljeholmsbron i Marievik ligger avsides och lite ödsligt. Här kan tjuvar arbeta tämligen ostört, framför allt under kvällar och nätter, och det har de också gjort de senaste veckorna. Parkeringen hör till dem som drabbats av den våg av däckstölder som svept genom Stockholm under november–december.

– Vi uppmanar folk att försöka parkera på upplysta och befolkade gator, där tjuven kan arbeta mindre dolt. Det är också bra att ha hjullås, det försvårar stölder, säger Patrik Romehed, brottssamordnare vid Skärholmspolisen.

Enligt Patrik Romehed började däckstölderna öka när det var dags att byta till vinterdäck. Tjuvarna stjäl vinterdäck från bilägare som redan gjort bytet, för att sedan sälja dem vidare till bilägare som inte hunnit det än.

– När det finns en efterfrågan på något ökar ofta brottsligheten. Vi uppmanar folk att köpa från legitima handlare. Är ett pris för bra för att vara sant på nätet är det troligt att däcken är stulna, säger Patrik Romehed.

Han kan inte säga exakt hur många däckstölder som begåtts, bara att ökningen varit tydligen runt om i staden. Han det för ”en mindre brottsvåg” som ingår i en större.

– Den stora vågen av bildelsstölder har pågått längre och gäller inte bara däck.  Tjuvarna har blivit bättre på att länsa bilar på sådant som airbags, navigationsutrustning och rattar, säger han.

 

ANNONS