Polisforskare: Mordutredningar kan bli bättre

De senaste två åren har två kalla mordfall kunnat utredas så pass långt att misstänkta kunnat åtalas.
I båda fallen höll inte bevisen, de åtalade gick fria.
Polisforskaren Stefan Holgersson säger med anledning av Mitt i:s artiklar om kalla mordfall att polisen generellt har en "stor utvecklingspotential" när det gäller utredningsarbete.

Mitt i har de senaste dagarna publicerat ett antal artiklar som handlar om kalla fall, mordutredningar som den lokala polisen inte kommer längre med och som de olika polisdistrikten överlämnar till polisens särskilda utredare som enbart arbetar med utreda kalla mordfall.

I Stockholms och Gotlands län finns i dag drygt 150 misstänkta och ouppklarade mord som blivit kalla fall.

Fyra av morden har skett i Nacka.

Två år – två åtal

I artikelserien sade förundersökningsledaren på polisens kalla fall-enhet, Mats Pettersson, att polisen under de två år polisen varit i gång med en ny organisation av kalla fall-utredningar, där polisen mer systematiskt än tidigare går igenom vilka förhör den lokala polisen har hållit, vilka ledtrådar som ännu finns att nysta i, etcetera, har kalla fall-utredarna i två fall kunnat nå så långt att åklagare kunnat väcka åtal.

I båda fallen har de misstänkta gått fria, bevisen har inte räckt.

Mats Pettersson sade i en kommentar:

– Det är polisens roll att göra en objektiv utredning. I sig kan jag tycka att vi gjorde ett bra jobb. I bägge fallen har anhöriga fått vissa svar.

När Mitt i intervjuade kriminologen Sven Granath om antalet uppklarade kalla mordfall sade Sven Granath att  det generellt är väldigt sällan mord som legat ouppklarade i över ett år blir lösta:

– Med tanke på att det begås totalt 25 till 30 mord i Stockholms län varje år är varje uppklarat fall en betydande andel, de fallen är viktiga, sade Granath.

”Svåra att utreda”

I artikelserien intervjuade Mitt i även Iain Cameron, professor på Centrum för polisforskning på Uppsala universitet. Han höll med Sven Granath om att antalet uppklarade mordfall är ett godkänt antal:

– Sverige har en förhållandevis bra uppklarningsprocent såvitt gäller mord. Cold cases är dock svåra att utreda, sade Iain Cameron till Mitt i.

Inte forskat själv

Tidningen har sökt fler kommentarer kring antalet uppklarade gamla mordfall och har ställt frågan till forskaren och polisen Stefan Holgersson, universitetslektor vid Linköpings universitet. Stefan Holgersson säger att han själv inte har forskat om ”cold case”, kalla fall, och inte kan kommentera just de brottsutredningarna mer ingående:

Det man dock kan säga är att polisen generellt sett har en stor utvecklingspotential vad gäller deras utredningsverksamhet

– Det man dock kan säga är att polisen generellt sett har en stor utvecklingspotential vad gäller deras utredningsverksamhet och det är därför sannolikt att det gäller också detta område, säger Stefan Holgersson.