Morgonkollen: Stor brist på polishundar

Morgonkollen, söndag.
Morgonkollen, söndag.
Stockholmspolisens hundenhet blir allt viktigare men hundar saknas, detta ska framtidens "närakuter" klara av, heta Hammarbyförvärvet vill sänka Östersund – och det blir fortsatt mulet. Här är Morgonkollen, söndag.

Stockholmspolisens hundenhet hyllas

Stockholms hundenhet får allt större betydelse, och vill nu växa. En typ av brottslighet som de satt tillfälligt stopp för i delar av Stockholm är sexuellt ofredande, kan Mitt i berätta.

– Jag tror faktiskt att vi har rensat södra länet på runkpellar, säger hundförare Mats Thomasson.

Hundenheten testar nu också om de kan lära hundar att leta efter IT-utrustning, om till exempel barnpornografi som gömts på datorstickor.

Polishunden Verdi.

…men stor brist på hundar

Men Stockholmspolisen är samtidigt i behov av betydligt fler hundar.

Polisen ser risker med dagens situation.

– I slutändan kan det leda till att vi inte hittar ett barn eller en bärplockare i tid, säger Peter Holmström., säger Peter Holmström, chef på Stockholmspolisens enhet för special-sökhundar, till Mitt i.

Framtidens närakuter – detta ska de klara av

Mitt i har tidigare berättat om vilka som blir framtidens 10 närakuter i länet. Vi har nu träffat landstingsråd Marie Ljungberg-Schött (M) på plats vid Handens närakut i Haninge. Där hon berättar mer om vad man ska kunna förvänta sig som patient på dessa, ”nya” närakuter.

Hamad är het – siktar på att sänka Östersund

Två mål på två matcher. Det är facit för Hammarbys nyförvärv Jiloan Hamad i Svenska cupen. I dag, söndag, vill han sänka Östersunds FK.
– Det hade varit fantastiskt att få göra mål tre matcher i rad, säger han till Mitt i.

…och så vädret

Det blir mulet även under söndagen. Under dagen blir det uppklarnande norrifrån, och i natt allmänt klart. Dagstemperaturen kommer ligga omkring noll grader, och i natt cirka minus 5 grader. Ostlig vind och frisk vid kusten, enligt SMHI.