ANNONS

Polisinsats schasade bort hantverkare

Asfaltsläggare
Polisen har följt hantverkarna till deras boplatser, från Värmdö och Skrubba i söder till Bålsta straxt utanför länsgränsen i norr. "Vi har varit på deras arbetsplatser, på deras bosättningar och kollat deras fordon, berättar Jens Lundgren, polisen. Bilden är från en tidigare bosättning i stockholmsområdet.
De oseriösa hantverkarna misstänks för omfattande dumpning av byggavfall, som här i Vaxholm.
De oseriösa hantverkarna misstänks för omfattande dumpning av byggavfall, som här i Vaxholm.
Polisens två veckor långa kampanj för att få bort de oseriösa hantverkarna i norrort fick blandat resultat. Enligt polisen har de lämnat stockholmsområdet nu, men ingen ser ut att straffas för brott.
ANNONS

– Vi hade nog hoppats på mer, men vi lyckades i alla fall få dem på rull mot Jönköping, säger Jens Lundgren, gruppchef för polisens insats mot oseriösa hantverkare.

– Vi fick också en rapport om att åtminstone en del gick på en färja mot England på torsdagskvällen (läs: förra torsdagen). Så det kanske ändå fick någon effekt.

I två veckor har Jens Lundgrens grupp om nio poliser försökt störa och stoppa hantverkarna som man misstänker skräpar ner, bosätter sig på annans mark, och hotar och lurar kunder på pengar.

Förra tisdagen (14/6) greps två män när de besökte en äldre kund i Åkersberga. En husrannsakan i männens bil gjorde att polisen kunde knyta dem till totalt fem kunder, vilket ledde till lika många anmälningar om misstänkt bedrägeri.

Dessutom upprättade polisen två anmälningar om brott mot miljölagen, en om egenmäktigt förfarande och en om misstänkt djurplågeri. Djurplågeriet handlade om en mager hund som polisen fann bunden på hantverkarnas bosättning i en för kort lina, utan mat och vatten i solen.

Men samtliga utredningar har lagts ned eftersom åklagare anser det svårt att bevisa att brott begåtts. En kvinna som förhörts för miljöbrott, släpptes också, men är enligt Jens Lundgren fortfarande misstänkt.

Jens Lundgren medger att det är frustrerande eftersom hantverkarnas verksamhet definitivt bedöms vara i gråzonen, om inte rent brottslig. Hantverkarna beskrivs av kunder som hotfulla, de namn de uppger visar sig ofta vara fel och det är vanligt att de och deras kunder har olika uppfattning om vad man kommit överens om.

– Vi kan naturligtvis känna besvikelse. Vi hade hoppats att kunna ta dem på lite grövre miljöbrott, men det har inte heller gått, trots att vi haft en hel del spaning, säger Jens Lundgren och syftar på dumpat byggavfall i naturen.

Mitt i har tidigare berättat om de oseriösa hantverkarna som bosätter sig på annans mark och utför bristfälliga arbeten, gärna hos äldre personer, och ofta efter intensiv övertalning. Att de tjänar en hel del pengar bekräftas av missnöjda kunder som kontaktat polisen, men också av en beslagtagen arbetsbok. I den fanns kundfordringar på närmare 1,2 miljoner för fem jobb bokförda från april och framåt.

ANNONS

Trots viss besvikelse är polisen ändå nöjd med att man lyckats störa hantverkarna så mycket att de lämnat länet.

– Nu håller vi på att ta fram en handlingsplan över vad som funkat och inte funkat så vi kan jobba lika i hela Stockholm, säger Jens Lundgren.

Möjligen kan det bli en till insats på sensommaren om hantverkarna återkommer.

– Jag hoppas också att vi kan dra igång lite tidigare nästa år och hålla på lite längre då.

LÄS MER:

Misstänkta hantverkare greps i Åkersberga

Polisen kraftsamlar mot oseriösa hantverkare

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.