ANNONS

Minst fyra polisinsatser sen rätten fick larmbåge

Entrén till nya Nacka tingsrätt är försedd med larmbåge och röntgenmaskin
Entrén till nya Nacka tingsrätt är försedd med larmbåge och röntgenmaskin
Tre stora knivar och en skarp patron. Men även paraplyer och en mc-hjälm.
Nacka tingsrätts nya säkerhetssystem avslöjar mer eller mindre farliga metallföremål som besökare försöker ta med sig in i domstolsbyggnaden.
Vid minst fyra tillfällen har polis tillkallats.
ANNONS

I oktober flyttade Nacka tingsrätt till nya lokaler, i Sickla. I entrén till den nybyggda domstolsbyggnaden möts besökarna av ett nytt säkerhetsarrangemang, en larmbåge och röntgenmaskin liknande den säkerhetsutrustning som finns på flygplatser.

Larmbågen och röntgenmaskinen har visat sig effektiva att avslöja sådant som är otillåtet att ta med sig in i rättegångssalarna.

Flera otillåtna föremål

Under de månader som säkerhetsutrustningen varit i bruk har en hel del föremål, främst metallföremål, upptäckts.

I några enstaka fall har det handlat om föremål som bedömts som brottsliga att bära omkring på. I de fallen har polis tillkallats för att hålla förhör med föremålens ägare.

Under november upptäckte maskinerna exempelvis två sprejburkar, en gaffel, en busshammare, paraplyer, två rakhyvlar, sex saxar, två skruvmejslar, en tång, sju olika verktyg, och en vass metallbit. Samma månad försökte någon även att ta med sig en mc-hjälm in i lokalerna. Ägaren till två skyddsvästar fick även den lämna ifrån sig föremålen innan vidare tillträde till domstolsbyggnaden medgavs.

Dessutom avslöjade larmbågen och röntgenmaskinen under november två stora knivar och nio små knivar.

ANNONS

Skarp patron

Under december fortsatte otillåtna föremål att uppdagas. Maskinerna avslöjade verktyg, en skruvmejsel, en sekatör, saxar, en rakkniv, paraplyer, nagelsaxar och olika sprejer, varav några handlade om hårsprejer. Dessutom togs en stor kniv, fyra mindre knivar, en skarp patron och en patronhylsa, i beslag.

Man kan ju fundera över varför så många har kniv på sig

Cecilia Klerbro, Nacka tingsrätt

Har du någon kommentar till beslagen?

– Man kan ju fundera över varför så många har kniv på sig, det är en allmän reflektion, säger Cecilia Klerbro, myndighetschef på Nacka tingsrätt.

Cecilia Klerbro

Är du överraskad över det som hittats?

– Nej, vi vet ungefär hur det ser ut på andra tingsrätter som sedan tidigare har larmbåge och röntgenmaskin, säger Cecilia Klerbro.

Föremålen som räknats upp här ovan är sådana som ägarna har fått låsa in i skåp i tingsrättens entré och hämta ut när de har lämnat domstolsbyggnaden. I några fall har ägarna inte fått tillbaka föremålen, det handlar då om föremål som bedömts som brottsliga att bära omkring på. Under november och december handlar det om åtminstone fyra tillfällen då polis tillkallats för att hålla förhör med föremålens ägare: ägarna till de tre stora knivar och till den skarpa patronen.

Mindre knivar som tagits i beslag har ofta varit knivar som hantverkare bär omkring på, knivar som inte är ett brott att ha på sig. I de fallen har ägaren fått hämta ut kniven när han eller hon lämnat byggnaden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.