Vårvinterns skjutningar i Skärholmen, och det uppmärksammade mordet på pappan Mikael, har fått flera politiker att lyfta frågan om att det behövs fler poliser i Stockholm.

Och kåren skriker efter fler kollegor. Susan Friberg, lokalpolischef i Skärholmen, säger att hela Stockholm lider av polisbrist.

– Det är klart att min önskan är att vi ska ha mer resurser. Vi skulle kunna göra mer bra polisarbete om vi skulle få det, säger hon.

Polismästare Fredrik Näslund håller med. Han berättar att antalet poliser bara ökat med femton stycken i Stockholm de senaste åtta åren.

 Fredrik Näslund, polismästare.

Fredrik Näslund, polismästare.

Pressbild, polisen.

– Vi har en målbild att bli över 1000 poliser fler innan 2025 är slut. Dit kommer vi inte att nå. Om vi hade haft samma tillväxt som andra polisregioner skulle vi ha cirka 800 fler poliser redan i dag i Stockholm. Tänk om vi haft det, då hade det varit väldigt många fler i Skärholmen, säger Fredrik Näslund.

Lånar in från övriga landet

För att åtgärda bristen på kort sikt jobbar många poliser övertid i Stockholm. Poliser från övriga landet lånas också in. Ännu fler poliser kan lånas in från övriga Sverige, med start från 1 september.

– Vi har lämnat ett sådant förslag till rikspolischefen, om att utöka förstärkningen utifrån den belastning vi har. Får vi igenom önskat antal så kommer det verkligen göra skillnad, och märkas. Men det är en kortsiktig lösning för de närmsta åren, säger Fredrik Näslund.

Stockholm sticker ut jämfört med övriga landet, där det inte råder polisbrist. Tvärtom köar polisstudenterna för att få jobba i Malmö och Göteborg, enligt Fredrik Näslund.

– Det är för få sökande till polisutbildningen som vill vara placerade i Stockholm, säger han.

Ska träffa regeringen

Låga polislöner och en svår bostadsmarknad är två orsaker till att färre poliser vill jobba i Stockholm. Polisen har försökt att locka nyanställda med ett lönetillägg på 5000 kronor, men det har inte gett så stor effekt ännu.

Därför har polisen nu inlett ett samarbete med hyresvärdar så att polisstudenter eller de som vill flytta till Stockholm lättare kan få en bostad.

– Vi har ett stort antal tomma lägenheter och tillgång till korttidskontrakt. Detta för att man ska få in en fot på bostadsmarknaden och få en bostad de första åren, säger Fredrik Näslund.

Han säger att polisen jobbar internt för att höja polislönerna i Stockholm. Men frågan, om både löner och polisbristen i stort, ligger också på regeringsnivå och Fredrik Näslund ska i närtid besöka justitiedepartementet för att prata om detta.